İstanbul Tersanesinde STM Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş. ana yükleneceğinde üretilen Test ve Eğitim Gemisi TCG UFUK (A-591), 14 Ocak 2022 tarihinde İstanbul Tuzla’daki İstanbul Denizcilik Tersanesi’nde düzenlenen resmi törenle göreve başladı. TCG UFUK Türk Deniz Kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından işletilecektir. TCG UFUK sahip olduğu gelişmiş sistemler ile çok önemli görevler icra edecek ve istihbarat konusunda Türk Donanması ve MİT’e çok önemli yetenekler kazandıracaktır. Akdeniz, Karadeniz ve Adalar Denizi dünyanın en sıcak, hareketli denizlerinden. Birçok donanma bu denizlerde seyir ve görev icra ediyor. TCG UFUK’un inşası, işletimi, tecrübe kazanımı sonrası ek özdeş belki de daha istihbarat gemisi gelmesi olasıdır.

Test ve Eğitim Gemisi projesi 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatıldı. Proje kapsamında (A-591) TCG UFUK 9 Şubat 2019’da denize indirildi ve 14 Ocak 2022 tarihinde resmi olarak hizmete girdi.

Mavi Vatan’ın Gören Gözü, Duyan Kulağı (A-591) TCG UFUK
Türk Donanmasına önemli yetenekler katacak olan TCG Ufuk görev tanımı bakımından sınıfında Türk Deniz Kuvvetleri adına bir ilki barındırıyor. MİLGEM Ada Sınıfı tekne formu üzerine inşa edilen gemi, sahip olduğu üstün teknolojik donanım sayesinde Mavi Vatan’da sinyal ve elektronik istihbarat görevlerinde kullanılacaktır. TCG UFUK vatanımızın güvenlik ve istihbarat faaliyetlerinin denizlerde de en etkin şekilde yürütülmesine önemli katkı sağlayacaktır. TCG UFUK ağır iklim ve deniz şartlarında da görev icra edebilecektir. Platform olarak MİLGEM’in seçilmesi maliyet, inşa hızı, personel eğitimi olarak önemli avantajlar sağladı. TCG UFUK Türk Deniz Kuvvetleri için üretilen 5’inci MİLGEM gövdesi olmuştur. TCG UFUK tamamen silahsız olması, helikopter hangarı olmaması sebebiyle sensör ve elektronik sistemler hariç MİLGEM korvetlerine göre daha uygun maliyetle inşa edildi.

İstihbarat, Test ve Eğitim Gemisi (A-591) TCG UFUK Projesi’nde, STM’nin öncülüğünde ASELSAN, HAVELSAN, ANEL, İŞBİR, YALTES gibi sektörlerinin lideri kuruluşların başını çektiği 194 yerli firma görev aldı ve gemi %70 yerlilik oranı ile üretildi. TCG UFUK tasarımcı ve ana yüklenici olan STM’nin çok önemli bir başarısıdır. Bir korvetin başka bir amaç için uyarlanması, farklı çeşit gemi tasarlama kabiliyeti oldukça önemlidir.
(A-591) TCG UFUK İstihbarat, Eğitim ve Test Gemisi’nin alt sistemlerinin büyük çoğunluğu yerli olarak üretilmiştir.
- Gemi İstanbul Denizcilik Tersanesi‘nde üretildi.
- Gemide yer alan görev sistemlerinin tasarım, üretim ve entegrasyonu- Radar, Muhabere, Gemi Seyir Sistemleri ASELSAN tarafından üretildi.
- ADVENT Savaş Yönetim Sistemi, Gemi Veri Dağıtım Sistemi, Gemi Entegre Bilgi Sistemi, CCTV Sistemi, Mesaj İşletim Sistemi HAVELSAN tarafından üretildi.
- Gemide yer alan dize jeneratörler İŞBİR Elektronik üretimi.
- Gemi elektrik sistemi altyapısının tasarlanması, tedarik, üretim ve entegrasyonu ANEL Grup tarafından yapıldı.
- Entegre Platform kontrol ve izleme sistemi ve gemide yer alan konsolların tasarım ve üretimi YALTES tarafından yapıldı.

TCG UFUK’un logosunda karakulak resmi kullanılmıştır. Karakulak Anadolu’da yaşayan üstün işitme yeteneğine sahip bir kedi türüdür. Karakulağın kulakları 20 farklı kas grubu ile kontrol ediliyor. (Yasin İlemin)
(A-591) TCG UFUK’un Genel Özellikleri:
- Uzunluk: 99,5 metre
- Genişlik: 14,4 metre
- Mürettebat: 110
- Deplasman: 2250 ton
- Helikopter pisti (10 Tona kadar)