Aselsan ve Sefine Tersanesi işbirliğiyle geliştirilen, kendi alanında dünyada birçok ilki başaran Marlin, milli insansız bir deniz aracıdır. Marlin SİDA şu ana kadar ülkemizde geliştirilen insansız deniz araçları arasında, özellikle elektronik harp yeteneği sayesinde sınıfının en iyisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Adını çok hızlı bir balıktan alan MARLİN, sahip olduğu elektronik harp sistemleri ve kabiliyetiyle birlikte sadece ülkemizin değil, aynı zamanda dünyanın da ilk elektronik harp yeteneğine sahip silahlı insansız deniz aracı olmayı başardı.
Kıyı ve açık denizlerde savunma/taarruz maksatlı kullanılması hedeflenen MARLİN İDA, özel gövde tasarımı sayesinde zorlu deniz koşullarına da dayanıklılığıyla ön plana çıkmaktadır.
ASELSAN & Sefine Tersanesi MARLİN SİDA’ya Entegre Edilebilen Sistem & Silahlar:
- Güdümlü füze
- 12.7 mm Uzaktan Komutalı Silah Sistemi
- Hafif torpido
- Elektronik taarruz ve destek sistemleri
- Sonobuoy sistemi
Bu sistemlerden de fark edildiği üzere MARLİN, sadece su üstü hedeflerine değil, aynı zamanda su altı hedefleri için de bir tehdit unsuru oluşturabilmektedir.
Amfibi gemiler ve limanlardan göreve başlayabilen Marlin yaklaşık 36 knot’lık bir hıza sahipken, yüksek hızlarda dahi manevra ve stabilite yeteneğini kaybetmemektedir.
Son dönemlerde insansız sistemlerde sıkça görülen otonom görev ve uzaktan kontrol edilebilme yeteneğine sahip Marlin, elektro-optik keşif gözetleme, radar, GNSS gibi alt sistemleri milli yazılımla birleştirerek denizlerdeki yeni kuvvet çarpanı olarak dikkat çekmektedir. Elektro-optik keşif gözetleme sistemleri içinse Aselsan üretimi Kırlangıç ve Martı sistemleri araç üzerinde entegre bulunmaktadır.
Sahip olduğu haberleşme altyapısı sayesinde muadillerinden daha fazla operasyonel menzili bulunan Marlin, dost/ müttefik uçar, yüzer unsurlar ve karargahlarla iletişim kurabilmekte; ve böylece, bu unsurlarla ortak görev icra edebilme yeteneğine sahip olmaktadır. 2022 yılında Portekiz’in Troia Yarımadası’nda gerçekleştirilen NATO Dynamic Messenger 2022 Tatbikatı’nda boy gösteren Marlin, ilk defa bir NATO Tatbikatı’nda bulunan elektronik harp yeteneğine sahip insansız deniz aracı olarak bu ilki gerçekleştirmiştir. Tatbikatta bütün yeteneklerini sergileyen Marlin, tatbikattaki gözlemcileri etkilemeyi başarmıştır.
ASELSAN & Sefine Tersanesi MARLİN İDA’nın Genel Özellikleri:
- Uzunluk: 15 metre
- Genişlik: 3,85 metre
- Deplasman: 21 ton
- Maksimum Seyir Hızı: 35 knottan fazla
- Otonomi Seviyesi: 3
- Çalışma Süresi: 72 saat
- Seyir Menzili: 1000 deniz milinden (1852 km) fazla
- Ana Tahrik: 2 adet dizel makina
- Faydalı Yük Kapasitesi: Maksimum 4 ton
6 Ocak 2023 Marlin SİDA’dan TÜBİTAK-SAGE üretimi Kuzgun -KY füzesi başarıyla ateşlendi. 19 Ocak 2024 tarihinde düzenlenen törenle Türk Deniz Kuvvetleri envanterine TCB-1101 borda numarasıyla MARLİN İDA girdi. MARLİN Türk Donanması envanterine giren ilk “insansız deniz aracı” olmuş oldu.
https://www.youtube.com/watch?v=0vgZO-YEOd4&ab_channel=SefineShipyard-T%C3%BCrkiye