BAUROV, Bahçeşehir Üniversitesi’nde okuyan iki mühendislik öğrencisi tarafından 2017 yılında kurulmuş otonom insansız su altı araçları geliştiren robotik takımıdır. Takımımızın misyonu, öğrencilerin eğitim hayatında öğrendikleri teorik bilgileri pratiğe dökerek kendilerini geliştirmek, aynı zamanda ulusal ve uluslararası yarışmalarda ülkemizi en iyi şekilde temsil etmektir. BAUROV, “Güçlü bir gelecek için derinliklere doğru!” vizyonuyla ülkemizdeki su altı araçları çalışmalarını bir adım öne taşımak için çalışmalarını sürdürmektedir.
BAUROV, bu amaçla çıktığı yolda ilk olarak 2018 yılında ilk kez düzenlenen ülkemizin en büyük teknoloji yarışması TEKNOFEST İnsansız Su Altı Sistemleri yarışmasına katılmaya karar vermiştir. Ardından, aynı yıl içerisinde Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından düzenlenen ROBOİK 2018 İnsansız Su Altı Araçları Prototip Yarışması’na katılmıştır ve yarışmada birincilik ödülünü almaya hak kazanmıştır. Daha sonraki yıllarda düzenli olarak TEKNOFEST yarışmasına katılmaya devam etmiştir. Takım katıldığı yarışmalardan birçok tecrübe ve başarı kazanmıştır.
SPIDERBOT: BAUROV takımının 2018 ROBOİK yarışması için geliştirdiği araçtır. Ayrıca, takımın ürettiği ilk araç olma özelliğine sahiptir.
- SPIDERBOT’un quadcopter tarzında simetrik bir yapıda olması ve şasesinin sigma profillerden oluşması öne çıkan belirgin özelliğidir.
KAPLUMBOT V1.5: Takımın TEKNOFEST 2019 yarışması için ürettiği aracıdır.
- KAPLUMBOT V1.5 ‘in belirgin özellikleri, ana şasesinin karbon plakadan oluşması ve robotun dış kısmında takım öğrencileri tarafından 3D yazıcı aracılığıyla üretilmiş bir kabuk sisteminin yer almasıdır.
KAPLUMBOT V2: BAUROV takımının TEKNOFEST 2020 için geliştirmiş olduğu aracıdır. Ek olarak, Birincilik ödülü ve En Özgün Yazılım ödülünü almaya hak kazanarak iki ödülü aynı zamanda kazanan ilk araçlarıdır.
- KAPLUMBOT V2’nin motor yerleşimi ve yüksekliği ayarlanabilir akrilik kubbesi en belirgin özelliklerindendir.
G.Ü.L.L.E: Takımın TEKNOFEST 2021 için geliştirdikleri araçtır.
- G.Ü.L.L.E‘nin en belirgin özellikleri bugüne kadar takım tarafından geliştirilen en küçük hacimli robot olması ve aracın motor yerleşiminin köşelerde 45 derecelik açılar ile tasarlanmış olmasıdır.
- Aynı zamanda takımın geliştirdiği ilk tam otonom araçtır.
BAUROV takımı geliştirdikleri araçlarla sadece yarışmalara hazırlanmamakta, aynı zamanda sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmektedir.
- 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutlamak amacıyla Tema Vakfına 15 adet ağaç bağışlamıştır.
- Geliştirdikleri KAPLUMBOT V2 adlı su altı araçlarıyla Marmara Denizi’nde 2021 yılında başında başlayan, su yüzeyini ve derinleri sararak canlıların toplu ölümlerine neden olan “müsilaj” probleminin aşılması için dalış gerçekleştirmiş ve görüntü toplamıştır. (https://www.youtube.com/watch?v=UfdiIBXth_E&t=10s)
- Ülkemizde 30 Kasım 2020 tarihinde İzmir’in Seferihisar ilçesinde gerçekleşen depremde batık arama çalışmalarına geliştirdikleri robotlar ile destek olmuşlardır.
Takımın gelecek döneme ait hedefleri ise şu şekildedir:
- Yüzyıl sürdürülebilir kalkınma hedeflerinden sudaki yaşam kapsamında deniz kirliğine ve okyanus asitlenmesi gibi problemlere su altı incelemelerinde bulunarak yerel çözümler üretmek.
- Yaptığımız ARGE çalışmalarıyla ülkemizde üretilen su altı aracı teknik parça ihtiyacının yerli üretimden karşılanmasına destek olmak.
- Kurumsal şirketleri daha yenilikçi üretim metotları ile tanıştırarak geleneksel yöntemlerin yerine daha sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler üretilmesine katkı sağlamak.
- Ulusal ve uluslararası boyutta bir bilinç oluşturarak özellikle genç yaştaki öğrencileri robotik alanında teşvik etmek, rol model olmak, hayat boyu öğrenen gençler yetiştirmek.
Takım hakkında detaylı bilgiye aşağıda yer alan sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz!