FNSS üretimi Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) Türk Deniz Kuvvetlerine bağlı Amfibi Deniz Piyadelerinin LHD ANADOLU amfibi hücum gemisinden kıyıya taşınmaları ve devamında karada zırhlı muharebe aracı olarak hizmet etmesi ve tekrar kendi başına gemiye dönebilecek bir araç olarak tasarlandı. ZAHA LHD ANADOLU’nun yanında Bayraktar sınıfı tank çıkarma gemilerinde de kullanılabilir.
Mart 2017’de SSM (Savunma Sanayii Müsteşarlığı) ile FNSS arasında 23 adet ZAHA personel taşıma, 2 adet komuta kontrol ve 2 adet kurtarma aracı olmak üzere 27 adet ZAHA için sözleşme imzalandı [2].
Türk Deniz Kuvvetleri ZAHA ile amfibi piyadelerini sahile yanaşmadan, zırh koruması altında çatışma ve çıkarma bölgesine intikal ettirebilme kabiliyetine kavuşacak. Teslim edilecek araçların bir kısmı kurtarma, bir kısmı da komuta kontrol aracı olacak. Bu şekilde ZAHA birliği başka araçlara ihtiyaç duymadan rahatlıkla kendi başına harekata katılabilecek.
Araç hem karada hem de denizde üstün hareket kabiliyetine sahip araç olması nedeniyle TSK envanterinde ilktir. TCG Anadolu çıkarma yapılacak alana kıyıdaki tehditlere güvenli mesafeye kadar yanaştığında gemiden suya inip, taşıdığı personeli kıyıya çıkarıp, karada da görevine personel taşıyıcı olarak devam edecek. ZAHA karadaki çatışma ortamı için etkin balistik gövde ve mayın korumasına, kulesinde 40 mm otomatik bombaatar ve 12.7 mm ağır makinalı tüfeğe sahiptir.
ZAHA birçok üstün özelliği ile modern çıkarma harekatının en önemli parçalarından olacak. LHD ANADOLU gibi tonajı oldukça büyük ve değerli güç aktarma gemilerinin kıyıya yanaşmadan karaya kuvvet çıkarması oldukça önemli. Tank ve amfibi yeteneği kısıtlı zırhlı araçlar bu tip gemiler kıyıya tam yanaşmadığında kıyıya ulaşabilmek için LCVP gibi yüzer taşıyıcı unsurlara ihtiyaç duymaktadır. Ancak ZAHA kendi başına gemiden kıyıya ulaşıp, harekat icra edip, tekrar gemiye dönebilecek yeteneğe sahiptir.
Türk Deniz Kuvvetlerinin gelişen politik şartlar, artan donanma gücü ihtiyacı ve TSK’nın deniz aşırı üsleri sebebiyle daha fazla araç sipariş etmesi olasıdır. Aracın ihracat potansiyeli de oldukça fazladır. Bazı araçlar Endonezya’da test edilmektedir. Nisan 2023’te ilk parti FNSS ZAHA teslimatı yapılmıştır.
ABD, İtalyan, Japon, Güney Kore, Brezilya, Tayvan, Endonezya, İspanyol, Tayland, Filipin ve Arjantin Donanmaları benzer araç olan AAVP-7A1 kullanmaktadır.
FNSS ZAHA’nın Genel Özellikleri [1]:
- Uzunluk: 8.3 metre
- Genişlik: 3.3 metre
- Yükseklik: 3.8 metre
- Güç Grubu: Dizel motor, otomatik şanzıman, 20 ton/bg
- Ağırlık: Tam yüklü 30 ton
- Hareket Kabiliyeti: %40 yan, %60 meyil tırmanma
- Dik Engel Aşabilme: 90 cm
- Hendek Aşabilme: 2 metre
- Operasyon Kabiliyeti: Deniz Durumu 4 dahil
- Sürat: Karada 70 km/s; Suda 7 knot (12 km/h)
- Mürettebat ve Personel Kapasitesi: 3 Mürettebat (nişancı, sürücü ve komutan) ve 18 deniz piyadesi
- Zırh: Yüksek balistik ve mayın korumasına sahip alüminyum gövde
- Su Jeti: 2 Adet
- Silah Sistemleri: ÇAKA UKK [Uzaktan Komutalı Kule – 40 mm OBA ve 12.7 mm Ağır MT], (bazı araçlarda MKE üretimi TAMKAR Mayınlı Sahalarda Geçit Açma Sistemi)
- Ek Özellikler: Suda devrilince kendiliğinde düzelebilme; Hidrolik arka rampa; Sis perdesi üretebilme kabiliyeti; KBRN dayanımı;
Kaynakça:
[1] FNSS. “ZAHA Zırhlı Amfibi Hücum Aracı”. Erişim: 25.03.2023. https://www.fnss.com.tr/tr/urunler/zaha-zirhli-amfibi-hucum-araci/zaha-teknik-ozellikler.
[2] Anadolu Ajansı. “Zırhlı Amfibi Hücum Araçları İçin İmzalar Atıldı”. Erişim: 25.03.2023. https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/zirhli-amfibi-hucum-araclari-icin-imzalar-atildi/766804.