Hisar sınıfı Açık Deniz Karakol Gemileri, başlıca Türkiye’nin Mavi Vatan sınırları içerisinde gerçekleştirdiği araştırma ve sondaj faaliyetlerini her türlü dış tehditten koruma maksatlı Türk Deniz Kuvvetlerine maliyeti-etkin görev icra etme olanağı tanıyacak karakol gemileridir.

Kasım 2020’de ASFAT A.Ş ile MSB arasında Ada sınıfını baz alan 2 adet açık deniz karakol gemisi için sözleşme imzalandı. Ağustos 2021’de ilk gemi (P-1220) TCG AKHİSAR’ın inşası başlarken, ikinci gemi (P-1221) TCG KOÇHİSAR’ın yapımı Aralık 2022’de başladı. Yakın gelecekte 8 adet daha Hisar sınıfı Açık Deniz Karakol Gemisinin üretilmesi planlanıyor. İki gemi de 23 Eylül 2023 günü denizle buluştu. Gemilerin 2024 yılı içerisinde Deniz Kuvvetlerine teslimi planlanıyor. Hisar sınıfının hizmete girişi eski ve demode kalan Burak sınıfı karakol gemileri emekli edilecek.

Hisar Sınıfı Karakol Gemisinin Özellikleri:
- Uzunluk: 99,56 Metre
- Genişlik: 14,42 Metre
- Draft: 3,77 Metre
- Deplasman: 2.300 Ton
- Hız: 24 knot (44.45 km/h)
- Mürettebat: 104
4 dizel ve 2 elektrik motoruyla tahrik edilen gemi, 24 knot’lık bir azami hıza sahiptir. Buna ek olarak, 4500 deniz mili bir seyir menziline sahip Hisar sınıfı, ikmalsiz 21 gün denizde operasyon ve görev icra edebilecektir.

İstihbarat, keşif, gözetleme, özel harekat, denizde asimetrik harp gibi görevleri gerçekleştirmesi planlanan Hisar sınıfı gemiler, silah sistemlerinin yanında, bünyesinde taşıyabildiği ek vasıtalarla da ön plana çıkmaktadır. 10 ton taşıma kapasiteli helikopter pistine sahip olan Hisar sınıfı, aşağıdaki vasıtaları da taşıma yeteneğine sahiptir:
- 2 adet şişme bot
- 1 adet deniz helikopteri
- 1 adet GİHA (Gemiye konuşlu İHA)
Ada sınıfı korvetlerde de karşımıza çıkan düşük radar kesit alanı, elektronik harp kabiliyeti gibi başlıca unsurlar Hisar sınıfı gemilerde de karşımıza çıkmakla birlikte, çeşitli sensör ve silah sistemleriyle sınıfın sahip olduğu yetenekler daha da artmaktadır.
Hisar Sınıfında Bulunan Silah Sistemleri:
- 1 adet MKE üretimi 76/62mm Milli Deniz Topu
- 2 adet UNIROBOTICS üretimi Targan 12.7 mm Uzaktan Komutalı Stabilize Kulesi

Ek Silah Konfigürasyonu İle Hisar Sınıfı Karakol Gemisinde Bulunan Silah Sistemleri:
- 1 adet MKE üretimi 76 mm Milli Deniz Topu
- 1 adet ASELSAN üretimi Gökdeniz 35mm CIWS (Yakın Hava Savunma Sistemi)
- 8 adet ROKETSAN üretimi Hisar-O Hava Savunma Füzesi
- 8 adet ROKETSAN üretimi Atmaca Gemisavar Füzesi
- 2 adet ASELSAN üretimi 6’lı DSH (Denizaltı Savunma Harbi) Roketi Lançeri
- 2 adet UNIROBOTICS üretimi Targan 12.7 mm Uzaktan Komutalı Stabilize Kulesi

Savaş yönetim sistemi olarak ise MİLGEM’de olduğu gibi HAVELSAN tarafından geliştirilen yerli ve milli savaş yönetim sistemi olan GENESIS ADVENT SYS Hisar sınıfı gemilerde de yerini alacaktır. “Yerinde hazır” tasarım felsefesiyle geliştirilmekte olan Hisar sınıfı gemiler, sahip olduğu sensör yelpazesiyle sayesinde yüksek elektronik kabiliyetlere sahiptir.

Hisar Sınıfı Açık Deniz Karakol Gemilerinde Bulunacak Teknik Sistemler:
- METEKSAN üretimi YAKAMOS 2020 Yeni Nesil Karinaya Monteli Sonar
- ASELSAN üretimi MAR-D 3 Boyutlu Arama Radarı
- ASELSAN üretimi Piri – KATS (Kızılötesi Arama ve Takip Sistemi)
- ASELSAN üretimi DENİZGÖZÜ AHTAPOT-S Elektro-optik Arama Sistemi
- 2 adet ASELSAN üretimi AKR-D Atış Kontrol Radarı
- TÜBİTAK üretimi YELKOVAN Radar Elektronik Destek Sistemi
- HAVELSAN üretimi ADVENT SYS (Savaş Yönetim Sistemi)
Bir açık deniz karakol gemisine göre yüksek silah ve sensör yükü bulunan bu sınıfta, “Yerinde hazır” sistem mimarisiyle birlikte Hisar, UMTAS, Cirit gibi milli silah sistemleriyle hızlıca donatılabilecek kabiliyete sahiptir. Ayrıca, Ada sınıfı yani MİLGEM projesinin tasarımı baz alınması sayesinde bakımın ve idamenin daha kolay olması hedeflenmiştir. Böylece, personelin aşina olduğu ve onarım masraf/sürelerinin azaldığı bir tasarım ortaya konmuştur.
Hisar Sınıfı Gemiler:
- (P-1220) TCG AKHİSAR (23 Eylül 2023 tarihinde denize indirildi-donatım faaliyeti devam ediyor)
- (P-1221) TCG KOÇHİSAR (23 Eylül 2023 tarihinde denize indirildi-donatım faaliyeti devam ediyor)
