STM-MPAC, ağır deniz koşullarında keşif-karakol görevlerini icra edebilen, su üsttü ve hava savunma harbi kabiliyetine sahip bir “Çok Maksatlı Hücumbot” platformudur. Tekne formu ve sahip olduğu tahrik konfigürasyonu sayesinde yüksek hızlarda operasyon icra etmesi hedeflenen “Çok Maksatlı Hücumbot” STM tarafından geliştirilmektedir.
Esnek mimarisinin sağladığı kabiliyetler sayesinde açık denizde ve kıyı yakınlarında görevini gerçekleştirebilen STM-MPAC, STM firmasının bir iç projesi olmasının yanında müşteri talep ve isteklerine yönelik farklı entegrasyon imkanına sahiptir.
STM-MPAC Çok Maksatlı Hücumbot’un Genel Özellikleri:
- Uzunluk: 66.2 metre
- Genişlik: 9.7 metre
- Draft: 2.4 metre
- Deplasman: 620 ton
- Azami hız: 40+ knot
- Seyir menzili: 1100 deniz mili (20 knot hızda)
Ana tahrik sistemi 2 gaz türbini ve 2 dizel makineden oluşan STM-MPAC, 40 personel için konforlu yaşam mahalline sahip bir platformdur. Ek olarak, özel sensör/silahlar ve daha fazla personel için de büyüme kapasitesi de bulunmaktadır.
Sürat ve manevra yeteneği yüksek olan bu hücumbotun silah ve sensör yüklerine bakıldığında ise aşağıdaki sistemler öne çıkmaktadır:
- 1 adet 76 mm Deniz Topu
- 2 adet 12,7mm Stabilize Makineli Tüfek
- Güdümlü Mermili Yakın Hava Savunma Sistemi (YHSS)
- Satıhtan Satıha Güdümlü Mermi Atıcı Sistemi
- 2 x RF/IR Chaff Decoy Lançeri
Savaş yönetim sistemi, LPI radarı, gemi veri dağıtım sistemi, seyir sistemleri vb. ekipman ve sistemler de platform üzerinde entegre bulunmaktadır.
STM’nin “Türk Tipi Hücumbot Projesi” kapsamında FAC-55 hücumbot tasarımının ardından geliştirdiği ikinci hücumbot olan STM-MPAC’ın, hem ihracat için uygun bir hücumbot olması hedeflenirken; aynı zamanda FAC-55 için de alternatif bir platform olması amaçlanmıştır.
STM-MPAC için son olarak Azerbaycan ve bazı Afrika ülkelerinin yoğun ilgisi olduğu bilinmektedir.