Titra Teknoloji tarafından geliştirilen ALPİN İnsansız Helikopter dikey (VTOL) ve tam otonom iniş-kalkış yeteneğine sahip, önceden tanımlı harita üzerinde insansız bir şekilde görevini icra edebilen bir hava platformudur. 2019 yılında geliştirilmeye başlanan ALPİN kendisine atanan görevleri tam otomatik olarak yerine getirebilme yeteneğinin yanında Türkiye’de geliştirilmiş ilk insansız helikopter olma özelliğini taşımaktadır.
Keşif, gözetleme, istihbarat ve lojistik destek gibi görevlerini yerine getirebilen ALPİN, böylece hem askeri hem de sivil operasyonlar için kullanılabilmektedir.
ALPİN İnsansız Helikopterin Genel Özellikleri [1]:
- Boyutlar: 7.21 m uzunluk, 2.47 m yükseklik, 1.64 m genişlik 6.27 m ana rotor çapı, 1.08 m kuyruk rotor çapı
- Faydalı Yük Kapasitesi: 200 kg
- Azami Kalkış Ağırlığı: 550 kg
- Servis Tavanı: 21.000 ft (6400 m)
- Maksimum Hava Hızı: 203 km/h (110 knot)
- Seyrüsefer Hızı: 107 km/h (58 knot)
- Havada Kalış Süresi: 9+ saat
- Kontrol Yarıçapı: 200 km
- Yakıt Tipi ve Kapasitesi: Benzin (95 oktan) / 175 lt
- Havada Kalış Süresi: 60 kg’ de 7+ saat, 100 kg’ de 5+ saat, 150 kg’ de 2+ saat
ALPİN’in Görev Kabiliyetleri:
- Gece/ gündüz istihbarat, keşif ve arama (ISR)
- Özellikle gece düşük görüşte operasyon
- Elektronik harp operasyonuna yönelik sensör entegrasyonu
- Otonom ulaşım ve yük teslimatı
- GNSS’siz ortamda uçuş kabiliyeti
- Geniş otopilot kabiliyeti
- Görüş hattı ötesi operasyon kabiliyeti (BLOS)
- Geniş alan haritalama
operasyon yetenekleri ön plana çıkmaktadır. Tam otonom iniş kalkış ve görev icra etme yeteneğine sahip bu hava aracı, -10 C / +50 C aralığında operasyon gerçekleştirebilmektedir. ALPİN, saatte 37 km’lik rüzgara karşı görevini yerine getirebilirken, 15 m²’lik bir alanda iniş kalkış yapabilmektedir.
ALPİN’nin Otopilot Sisteminin Kabiliyetleri:
- Tam otonom iniş-kalkış ve seyrüsefer / manuel kontrol
- Otomatik stabilizasyon ile yarı otonom kontrol
- Çoklu hedef koordinat girişi
- Eve dönüş (RTL) özellikleri
- Gerçek zamanlı görev planlama
- Ataletsel navigasyon sistemi (INS)
- Yedekli otopilot sistemi
- Görev iptal özelliği
- Faydalı yük kontrolü ve durum takibi
- Akıllı coğrafi sınırlama ve yasak bölgelerden kaçınma yeteneği
- Askıda kalma (Hover), irtifa koruma (Altitude hold), çap etrafında dönüş modları (Pirouette)
- Müşteri talebine göre genişletilebilir otopilot altyapısı
Bunlara ek olarak ALPİN EO/IR kameraları, SAR radarı, silah sistemleri, haberleşme röleleri gibi çeşitli faydalı yük seçenekleri sayesinde termal ve gece görüş kameralarıyla birlikte 7/24 gözetleme, zirai uygulamalar, yakın muharebe desteği, meteorolojik araştırma, arama-kurtarma ve mobil baz istasyonu gibi görevleri de yerine getirebilmektedir. ALPİN’i öne çıkaran en önemli görev seçeneklerinden biri ise hızlı güvenlik güçlerine mühimmat, afet sonrası gıda ikmali gibi amaçlarla kullanılmasıdır. Sahip olduğu esnek aviyonik mimarisi sayesinde farklı konfigürasyonlarda elektronik sistemler ALPİN’e dahil edilebilmektedir.
Pist veya hava meydanlarının bulunmadığı dağlık alanlar gibi noktalar için uygun bir kullanıma sahip olan bu hava aracı üzerinde yapay zekâ destekli görüntü işleme özelliği ile otomatik hedef tespit ve tanımlama algoritmalarını bulundurmaktadır. Ayrıca veri/ video bağı, dost-belirsizlik tanımlama (IFF), uçuş veri kaydedicisi ve uydu haberleşmesi (SATCOM) ALPİN insansız helikopterin barındırdığı aviyonik sistemlerdendir.
2020’de ilk uçuşunu gerçekleştiren ALPİN, uygun görülmesi halinde ilk olarak Kara Havacılık Komutanlığı envanterine alacak [2]. Zorlu hava şartlarına dayanıklı, gece ve gündüz operasyon gerçekleştirebilen ALPİN, 2021 yılında Antalya’nın Manavgat ilçesinde çıkan orman yangınlarında sahip olduğu yüksek çözünürlüklü termal kameralar ve sensörler sayesinde yangın kontrol merkezine anlık görüntü aktarımı gerçekleştirmişti. Orman Genel Müdürlüğü tarafından kiralanan ALPİN, kaza sonucu ormanlık alana düşmüştü [3].
Kaynakça:
[1] https://titra.com.tr/tr/insansiz-sistemler/alpin-insansiz-helikopter
[2] https://tolgaozbek.com/savunma/kara-kuvvetleri/titranin-alpin-insansiz-helikopterinin-ilk-kullanicisi-kara-kuvvetleri/
[3] [4] Anadolu Ajansı, 2021