Sancar SİDA (Silahlı İnsansız Deniz Aracı), Yonca-Onuk Tersanesi ve HAVELSAN iş birliğiyle birlikte geliştirilmiş olan milli bir deniz platformudur. Yapılan törenle suya indirilen Sancar, son zamanlarda geliştirilen silahlı insansız deniz araçlarının en yenisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Böylece Türkiye’de geliştirilmekte olan ULAQ ve Salvo’nun ardından pazardaki yerini almıştır.

Geliştirilecek olan versiyonlarla beraber keşif-gözetleme, su üstü harbi, mayına karşı tedbir görevlerini icra edebilen bir karaktere bürünecek olan Sancar, böylece operasyonel çeşitliliğini arttıracaktır. Sancar SİDA’nın genel özellikleri ise aşağıdaki gibidir:
- Tam Uzunluk: 12.7 metre
- Deplasman: 9 ton
- Azami hız: 40 knot (74,08 km/h)
- Seyir sıası: 400 deniz mili (740 km)
- Seyir süresi: 40 saat
4 deniz durumuna kadar operasyon yapabilme yeteneği sahip olan bu platform, aynı zamanda modüler bir yapıda olması sayesinde farklı tip ve amaçtaki silah ve elektronik sistemlerinin entegresinde kolaylık sağlamaktadır. Bu esnekliği sağlarken, insansız bir sistem olması sayesinde insan risk faktörünü minimize etmekte ve bunu maliyet etkin bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Silah sistemlerine bakıldığında ise muadilleri ile benzerlik göstermektedir. Sancar SİDA 1 adet 12.7 mm ASELSAN STAMP-2 stabilize silah kulesine sahiptir. HAVELSAN’ın geliştirdiği ADVENT Savaş Yönetim Sistemi’ne sahip ilk SİDA olan Sancar’a aynı zamanda Mini Gemi Veri Dağıtım Sistemi de entegre edilecektir.
Sancar’ı farklı kılan bir diğer unsur ise üzerinde seyir radarı, kamera ve çarpışma önleyici sistemler bulunduran ve MİLMAST üretimi olan teleskopik direğin entegre olmasıdır. Bu direk yapısı yine modüler yapıyı artırmakta ve yeni sistemlerin kullanılması noktasında esneklik sağlamaktadır.
Yukarıda bahsedilen özelliklerle birlikte Sancar, silah ve donatılmış sistemlere bağlı olarak deniz devriyesi, arama- kurtarma çalışmalarına destek, kaçakçılıkla mücadele gibi görevleri de yerine getirmesi amaçlanmaktadır. Bu görevleri ise yer kontrol sistemi sayesinde hem otonom hem de uzaktan kontrollü olarak gerçekleştirebilmektedir.

Sancar SİDA, 7 Haziran 2022 tarihinde İstanbul Tuzla’da yapılan törenle suya indirilmiştir. Törene katılan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de etkinlikte konuşmacı olarak yerini almıştır.
İsmail Demir:
Silahlı insansız hava araçlarında edindiğimiz tecrübe ve başarıyı deniz araçlarında da göstererek bu alanda da dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olmayı hedefliyoruz. SİDA’lar konusunda çok sayıda çalışmamız var, SANCAR SİDA’da bunlardan birisi. SİDA’ların entegre bir operasyon ortamında çalışmaları bizim için geleceğin harekat ortamına hazırlık açsından çok önemli. Bu adımı atamamızda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
https://twitter.com/HAVELSANResmi/status/1534181122409635840?s=20&t=PIxMj7hFVmWnHZvAqjNeHA