17 Temmuz 2012 tarihinde Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), Türk Deniz Kuvvetleri için 2 adet Lojistik Destek Gemisi (LDG) ihalesi açtı. Geminin muharip bir gemi olmaması ve ehemmiyet bakımından düşük görüldüğünden ötürü ihale özel tersanelerin katılımına açık olarak oluşturuldu. İhaleye katılan 6 şirket Nisan 2013’te ilk tekliflerini; Temmuz 2013’te ise son teklif denilen BAFO (Best and Final Offer) teklifini verdi. 7 Mayıs 2014 tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) ihaleyi Selah Tersanesi’ne verdi. 24 Kasım 2014 günü SSM ile Selah Tersanesi arasında sözleşme imzalandı. Şubat 2015’te projeye iddialı giriş yapan Selah Tersanesi, ilk gemiyi 16 ayda ikinci gemiyi de başlangıçtan 26 ay sonra bitirip Donanma’ya teslim etmeyi hedeflemekteydi. Bu haliyle proje, tonaj bazında en hızlı projelerden biri olacaktı. Gemilerde %70 yerli üretim hedeflenmekteydi.

25 Mart 2015’te yapımına başlanan TCG YZB. GÜNGÖR DURMUŞ (A-574) LDG 8 Ekim 2016’da denize indirildi ve donatım faaliyeti devam etti. Projenin ikinci gemisi TCG ÜTGM. ARİF EKMEKÇİ (A-575) 7 Temmuz 2017 tarihinde denizle buluştu. Bu geminin de donatım faaliyetlerine başlandı.

2018 yılında Selah Tersanesi, mevcut ekonomik bunalım dolasıyla sıkıntı yaşamaya başladı ve birçok işçi tazminatsız olarak işten çıkartıldı. Eylül 2019’da konkordato (ödeyeceklerini ödeyemediğin ötürü mahkemeye yapılan iflas başvurusu) ilan etti ve donatım-test faaliyeti yarım kalan gemiler tersanede kaldı.

Bazı kaynaklarda ihalenin verildiği Selah Tersanesi’nde koordinasyonun eksik olduğu ve tersane mühendislerinin birçoğunun askeri gemilerde tecrübesinin bulunmadığı iddia ediliyordu.

9 Şubat 2021 tarihinde SSM ile STM A.Ş arasında yarım kalan gemilerin en kısa sürede DzKK’ye teslim edilebilmesi için sözleşme imzalanmıştır. 24 Mart 2021 tarihinde STM A.Ş, Ada Tersanesi’nde gemiler üzerinde çalışmaya başladı. STM A.Ş ilk gemi TCG YZB.GÜNGÖR DURMUŞ’un (A-574) üzerinde çalışmaya başladıktan 8 ay sonra geminin testleri tamamladı ve 21 Aralık 2021 günü gemi Türk Deniz Kuvvetlerine teslim etti.

Lojistik Destek Gemilerinin Özellikleri:
- Uzunluk: 106,51 metre
- Genişlik: 16,80
- Menzil: 9500 deniz mili (17594 km)-12 Knotta
- Deplasman: 8.477 ton
- Kapasite: 336 ton JP-5 helikopter yakıtı, 631 ton içilebilir su, 8 adet standart konteyner, 108 m3 hacim, 4036 ton F-76 motorin, 1 adet 15 tonluk helikopter pisti (hangar yok), 1 adet 18 ton kaldırma kapasiteli elektro-hidrolik servis kreyni.
- Mürettebat: 82
- Öz Savunma: 2 adet ASELSAN üretimi 12,7 mm STAMP
Lojistik Destek Gemileri:
- (A-574) TCG YZB.GÜNGÖR DURMUŞ (8 Aralık 2021 tarihinde göreve başlama)
- (A-575) TCG ÜTĞM. ARİF EKMEKÇİ (17 Kasım 2023 tarihinde göreve başlama)
İsimleri Nereden Geliyor?
1993 Deniz Kurdu Tatbikatı’nda SAT Komandosu Deniz Kıdemli Üsteğmen Arif Ekmekçi gece denizaltıdan çıkma eğitimi sırasında yüzeye çıkmadı. Uzun süren aramalara rağmen Arif Ekmekçi’ye ulaşılamamıştır. Aralık 2007’de Amasra açıklarında avlanan balıkçıların ağlarına dalgıç kıyafeti ve bir dizi kemik takıldı. Yapılan DNA testinin ardından naaşın Üsteğmen Arif Ekmekçi’ye ait olduğu teyitlendi ve yapılan törenin ardından defnedildi.

SAS Komandosu Deniz Yüzbaşı Güngör Durmuş Temmuz 1998’de gerçekleştirilen bir gösteri tatbikatı sırasında bir başka SAS komandosu tarafından yanlışlıkla başından vurularak şehit olmuştur.

Gemilerimize şehitlerimizin isimleri verilerek, anıları ölümsüzleştirilmiştir.