Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu (ACMB), Desan Tersanesi tarafından Türk Deniz Kuvvetleri için üretilmiş olan gemilerdir. 5 Haziran 2017 tarihli Savunma Sanayii İcra Komitesi Kararı uyarınca başlatılan Proje kapsamında üretilen 2 adet gemi acil durumlarda kurtarma dalgıçlığı ve acil müdahale operasyonlarını desteklemesi için üretilmiştir.

Gemilerden ilki olan (Y-15) DALGIÇ-1 Botu’nun çelik kesim töreni Ekim 2018’de yapılmış peşi sıra ikinci gemi olan (Y-16) DALGIÇ-2 Botu’nun da çelik kesimi icra edilmiştir. İki gemi de 4 Aralık 2019 tarihinde denize indirilmiştir. Kursiyerlere dalgıç eğitimi için kullanılabilecek olan “Dalgıç-1” (Y-15) ve “Dalgıç-2” (Y-16) botları, 23 Ağustos 2020 tarihinde yapılan teslim töreniyle birlikte Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine katılmıştır.

Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botlarının Genel Özellikleri:
- Uzunluk: 35 metre
- Genişlik: 8 metre
- Draft: 2 metre
- Deplasman: 260 ton
- Sürat: 16 knot
- Seyir Menzili: 12 knot ile 140 deniz mili
- Mürettebat: 6 kişi
- Kursiyer: 15 kişi
- Ana Tahrik: 2 adet 1100 kW dizel motor
- Yerlilik Oranı: %71
Bu özelliklerin yanında, acil müdahale ve dalış eğitim botları birçok kabiliyete sahip olmasıyla öne çıkmaktadır. Özel yeteneklere sahip olan bu gemilerle birlikte:
- Karaya oturma gibi meydana gelebilecek kazalarda, kurtarma dalgıçlığı ve acil müdahale operasyonlarını destekleme,
- Dalgıç personelinin uygulamalı dalış eğitimlerini icra edebilme,
- İhtiyaç halinde intikal aracı olarak kullanılabilme,
kabiliyetleri donanmaya kazandırılmış oldu. Ayrıca, kıyı ve çevre denizlerde görev alarak 90 metre derinliğe kadar operasyon gerçekleştirebilmektedir.
Her 2 bot da planlanan tarihten önce teslim edilirken, botlardaki birçok kritik parça yerli olarak üretildi. %100 yerlilik oranıyla tasarlanıp üretilen parçalara şaft ve pervane sistemi, sabit basınç odası, dalış panelleri, akustik izleme ve yakalama sistemi, gemi bilgi dağıtım sistemi ve solunum hava kompresörleri öne çıkmaktadır.

Gemiler Türk Loydu tarafından klaslanmış olup, ayrıca 2 adet dizel makine ve 2 adet pervaneye sahiptirler. Tamamen yerli bir tasarıma sahip olan botlar, “balta baş” olarak tasarlanmıştırlar. Böylece, daha iyi denizcilik yeteneklerine sahip olması hedeflenmiştir. Ek olarak, üniversite-sanayi işbirliği bu projede sağlanarak pervane tasarımı ve üretimi gerçekleştirilmiştir.
23 Ağustos 2020 tarihinde yapılan “Yeni Deniz Sistemleri Teslim Töreni” ile birlikte bu iki geminin Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslimi gerçekleştirildi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Milli Savunma Bakanı Hulusi AKAR ve Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR katılım göstermiştir. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada özel sektöre uçak gemisi çağrısında da bulundu. Ayrıca, tören kapsamında Yonca-Onuk Tersanesi tarafından üretilen SAT botları ve süratli devriye botlarının da temsili teslimatı da gerçekleştirildi.

Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları:
- (Y-15) DALGIÇ-1 Botu (23 Ağustos 2020 tarihinde hizmete giriş)
- (Y-16) DALGIÇ-2 Botu (23 Ağustos 2020 tarihinde hizmete giriş)