Baykar Teknoloji tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen BAYRAKTAR TB3 SİHA, Türk Donanmasının en büyüğü TCG ANADOLU çok maksatlı amfibi gemi gibi kısa pistli gemilerden otomatik iniş ve kalkış gerçekleştirebilen silahlı insansız hava platformudur [1]. Keşif, gözetleme ve istihbarat görevlerinin yanında silahlı bir hava aracı olması sayesinde kanat altında çeşitli mühimmatlar da taşıyabilmektedir.
Türkiye’nin F-35 (Joint Strike Fighter) Programı’dan çıkarılması üzerine TCG ANADOLU’da konuşlanacak bir hava aracı ihtiyacına yönelik geliştirilen BAYRAKTAR TB3 SİHA, birçok anlamda dünyada ilkleri başarmaktadır.
Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı [2]:
- Gövde uzunluğu: 8,35 metre
- Kanat açıklığı: 14 metre
- Toplam Kalkış Ağırlığı: 1450 kg
- Faydalı Yük Ağırlığı: 280 kg
- Azami hız: 160 knots TAS seyir hızı
- Olağan Seyir Hızı: 125 knots
- Havada Kalış Süresi: 24+ saat
- Silah İstasyonu: 6 adet
600 bin saattir aktif bir şekilde görev yapan BAYRAKTAR TB2 SİHA’lardan daha geniş ve uzun olan BAYRAKTAR TB3, helikopter gemileri, uçak gemileri gibi hava aracı taşıyabilen yüzer platformlarda kullanıma uygun olarak katlanabilir bir kanat yapısıyla tasarlanmıştır. Bayraktar TB3, kendi gücüyle TCG ANADOLU’ya iniş ve kalkış yapacak. Kalkışta herhangi bir mancınık sistemiyle; inişte halat kullanılmayacak.
Katlanabilir kanat tasarımına sahip olmasının yanında, donanımında bulunan uydu haberleşme (SATCOM) modülüyle birlikte görüş ötesi hattı haberleşme kabiliyetine sahip BAYRAKTAR TB3, uzaktan komuta edilebilmektedir. Bu sayede hava aracı kullanıcıya deniz aşırı görevlerde silahlı insansız hava araçlarıyla operasyon icra etme kabiliyeti sunmaktadır. KIZILELMA Muharip İnsansız Uçak Sistemi ile birlikte TCG ANADOLU’da görev yapacak bu hava platformu, TEI tarafından geliştirilen TEI-PD170 turbodizel havacılık motorunu kullanırken, motor 172 hp güç üretme yeteneğine sahiptir [3].
İlk olarak 2021’de duyurulan BAYRAKTAR TB3, son zamanda yaşanan gelişmelerle birlikte TCG ANADOLU’ya hazırlanmaktadır. Kronolojik gelişim ve test sürecine bakıldığındaysa 2023 son çeyreği içerisinde:
- 13 Ekim 2023’de ilk koşu testi
- 20 Ekim 2023’de ilk teker kesme testi
- 27 Ekim 2023’de ilk uçuş testini
tamamlayan BAYRAKTAR TB3 SİHA, 5’inci testinde iniş takımları kapalı durumda ilk kez uçtu. Testler sırasında lodos fırtınası gibi yaşanan olumsuz hava koşullarının yaşanmasına rağmen bu hava aracı testlerini başarıyla tamamlarken, BAYRAKTAR TB3 şu ana kadar 9 testi başarıyla gerçekleştirdi.
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk BAYRAKTAR’ın TCG ANADOLU gemi teslim töreninde 2024 yılı içerisinde gemiden iniş-kalkış testlerinin gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti [3]. Daha önceden ise BAYRAKTAR TB3’ün 2023 yılı sonlarına doğru seri üretime gireceği açıklanmıştı [5]. TCG ANADOLU’ da kaç adet konuşlandırılacağı açıklanmayan BAYRAKTAR TB3, amfibi ya da deniz aşırı harekatlarda caydırıcı ve muharebe sahasında devrim etkisi yaratabilecek bir platform olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyanın ilk SİHA gemisi olma özelliğine sahip TCG ANADOLU’nun ardından, dünyanın çeşitli donanmaları kısa pistli gemilere iniş-kalkış yapabilen insansız hava araçlarını radarına almıştır. Şu ana kadar BAYRAKTAR TB3’ün en güçlü rakibi ABD’li “Mojave İHA” da testlerine devam ederken, Kasım 2023’de İngiliz Donanmasına ait HMS Prince of Wales uçak gemisine iniş-kalkış testlerini başarıyla gerçekleştirmişti [5].
Kaynakça:
[1] [2] https://baykartech.com/tr/bayraktar-tb3/
[3] https://www.tei.com.tr/tr/urunler/tei-pd170-turbodizel-havacilik-motoru
[4] https://baykartech.com/tr/haberler/bayraktar-tb3-siha-5-ucus-testini-basariyla-tamamladi/
[5] https://news.usni.org/2023/11/17/u-k-aircraft-carrier-hms-prince-of-wales-launches-recovers-mojave-drone