Fransız donanmasının amiral gemisi R-91 Charles De Gualle. Yapımına 1989 yılında başlanıp, 1997 yılında tamamlanmış olup 2001 yılında hizmete alınan gemi Fransa’nın aktif tek uçak gemisidir. Bu gemi ile Fransa ABD ile nükleer tahrikli uçak gemisine sahip iki ülkeden biri.
Fransa uçak gemilerine aşına bir ülke. Eski gemi emekli edilip yerine Charles De Gaulle göreve geldi. Gemide yeni Rafale-M’lerin yanında ömürleri dolana kadar Super Ethendart savaşa uçaklarıda görev yaptı. Super Ethendart savaş uçaklarını tanımak için sitemizdeki makaleyi okuyabilirsiniz.
Nükleer tahrikli ve katapult sistemi kullanan Charles De Gualle’ün bir çok özelliği Amerikan teknolojisinden esinlenilerek yapılmıştır. Geminin ihtiyaç duyduğu enerji kalbinde bulunan nükleer reaktörlerden karşılanmaktadır. 2 adet Areva K15 basınçlı su reaktörü ve 2 adet Alstom buhar türbininden güç alan gemiye 4 adet dizel elektrik motor da destek sağlamaktadır.
Pist yapısına baktığımızda Amerikan uçak gemilerinde olduğu gibi Charles De Gualle’de de gaz basıncı kullanan katapult sistemi tercih edilmiştir. Uçağın tekerlerine bağlanan aparatlar sayesinde hem uçak motorundan hem de katapult mekanizmasından elde edilen enerji uçağa yüksek bir ivme kazandırarak havalanmasını sağlar.
Charles De Gualle uçak gemisi hava savunma amaçlı 32 adet A-43 Sylver VLS tüplerinde Aster 15 tipi hava savunma füzelerinin yanı sıra 12 hücreli tüplerde ise Mistral kısa menzilli hava savunma füzelerini taşır.Bunların yanında 8 adet de 20mm makineli top bulundurmaktadır.
28-40 hava aracı taşıma kapasiteli Chales De Gualle uçak gemisinde Fransız Dassault firması tarafından üretilen Rafale M tipi savaş uçaklarının yanında E-2C Hawkeye, SA365 Dauphin, EV725 Caracal, AS532 Cougar hava araçları da konuşlu bulunmaktadır. Geminin ana vurucu gücünü Rafale-M çok rollü savaş uçakları oluşturuyor.
Fransa ve ABD arasında yapılan 2 milyar dolar değerindeki 3 adetlik E-2D Hawkeye ve gerekli yedek ekipmanları içeren anlaşmaya ABD’den onay çıkmasıyla birlikte Charles De Gualle üzerindeki E-2C’lerin daha gelişmiş versiyonu olan E-2D havadan erken uyarı ve kontrol uçaklarıyla değiştirileceği de netleşmiş oldu.
Pistinde 2 adet katapult bulunan Charles De Gualle’nin 2 adet de hava aracı asansörü vardır. Bu asansörler geminin içerisindeki hangardan görev öncesi hava araçlarının piste çıkarılmasında ve görev dönüşü tekrar hangara indirilmesinde kullanılır.
Bünyesindeki reaktörden elde ettiği enerji ile hiçbir takviye olmaksızın 20-25 yıl kendisini idame ettirebilecek kapasitede olan Charles De Gualle’nin daha uzun yıllar Fransız donanmasına hizmet edeceği düşünülüyor. Gemiye 2020 yılında ağır bakım yapıldı.
Fransa Akdeniz’de İtalya ile uçak gemisine sahip iki ülkeden biri. Avrupa’da ise İngiltere ile 3 ülkenin uçak gemisi bulunuyor. Fransız uçak gemisi, uçak gemisi olarak tanımlansa da aslında iri bir LHD boyutlarına sahip. ABD Donanması’nın LHD’leri daha büyük.
Charles De Gaulle Fransız Donanmasına önemli bir güç katıyor. Ana karası dışında da topraklara sahip ülke için oldukça önemli. Ayrıca gemi NATO ve ABD Donanmasına destek amaçlı görevlerde de bulunuyor. Geçen sene gemi Uzak Doğu seferi gerçekleştirdi. Bu şekilde ziyaret edilen ülkelerde başta Rafale-M savaş uçakları olmak üzere Fransız silahları sergilendi ve potansiyel müşterilere tanıtıldı.
Teknik Özellikler:
42.500 ton tam dolu ağırlık
261.5 metre uzunluk
9.43 metre draft
27 knots maksimum hız
Her biri 150 MW güç üreten 2 adet Areva nükleer güç reaktörü
Toplam 61 MW güç üreten 2 adet Alstom buhar türbini
4 adet dizel jeneratör
2 şaft
Yaklaşık 20 yıl nükleer yakıt ömrü
1350 gemi, 600 hava personeli
Smart-S MK-2 radarı
32 adet Aster15 hava savunma füzesi
12 adet Mistral kısa menzilli hava savunma füzesi
8 adet Giat üretimi 20 mm top
800 deniz piyadesi taşıma kapasitesi
500 ton mühimmat taşıma kapasitesi
Yazar: Ercan Yenerler