IDEF’23 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda DEARSAN İş Geliştirme Müdürü Erkan Yeniçeri ile güncel projeler, uluslararası pazar ve DEARSAN’ın gelecek planları üzerine röportaj gerçekleştirdik. Keyifli okumalar dileriz.

1.Soru | Türkmenistan Donanması için en önemli üreticilerin başında geliyorsunuz? Orta Asya pazarında başka hedefleriniz var mı?
Evet, Orta Asya pazarında; başta Azerbaycan ve Kazakistan deniz ve sahil güvenlik komutanlıkları olmak üzere başka hedeflerimiz yer alıyor. 2015 yılından bu yana devam eden iş geliştirme faaliyetlerimiz ile bu ülkelerde kurduğumuz bağlantılarla devam etmektedir.
2.Soru | Türkmenistan’a yeni gemi satışı olacak mı?
Türkmenistan bugüne kadar ilk olması itibarıyla askeri gemi ihracat projelerimiz kapsamında her zaman önde gelen yerini muhafaza etti. Öncelikle 92 metre Corvette projemizin devamının olmasını bekliyoruz. Bununla birlikte uzun süredir mayın avlama gemisi projemiz devam ediyor. Türkmenistan makamlarının değerlendirmelerini bekliyoruz.

3.Soru | Denizhan korvetinin ikincisi üretilecek mi?
Denizhan Korvet’i başlangıçta 1 + 1 proje olarak öngörüldü. Dolayısıyla ikincisinin üretilmesi gündemdedir.
4.Soru | Uzak Doğu ülkelerinin ürünlerinize ilgisi ne durumda? En çok ilgi çeken ürünleriniz hangileri?
Malezya, Endonezya, Filipinler, Bangladeş deniz ve sahil güvenlik komutanlıkları tarafından ürünlerimize ilgi gösterilmektedir. Ürünlerimiz arasında en çok ilgi çeken 57 metre Tuzla sınıfı karakol gemileri ve korvet sınıfı gemilerimiz başta gelmektedir.

5.Soru | Afrika pazarına bakış açınız nedir?
Afrika pazarının potansiyelinin farkında bir firma olarak Kuzey Afrika ile doğu ve batı Afrika’da kıyısı olan ülkelerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2022 yılında Nijerya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için iki adet açık deniz karakol gemisi inşası projesini başlattık.
Geçtiğimiz on yıl boyunca Libya, Tunus, Cezayir, Kenya, Somali ve Sudan’da muhtelif tip askeri gemi projeleri için iş geliştirme süreçlerini gerçekleştirdik.
6.Soru | Tuzla sınıfı çok beğenildi. Türk Deniz Kuvvetleri için planlanmış yeni projeleriniz veya modernizasyon çalışmalarınız var mı?
Türk Deniz Kuvvetleri 2010 yılından bu yana Tuzla sınıfı karakol gemilerini büyük bir etkinlikle ve yüksek performansla kullanmaktadır. Aynı şekilde Hazar Denizi kıyısında inşa edip teslim etmiş olduğumuz daha yüklü silah konfigürasyona sahip türevleri de etkinlikle kullanılmaktadır. Deniz kuvvetlerimiz için 16 adet, Türkmenistan Sahil Güvenlik ve Deniz Kuvvetleri için on adet ve bir adet Nijerya Deniz kuvvetleri Komutanlığı için olmak üzere toplam 27 adet inşa etmiş bulunmaktayız. Muhtelif ülkelere sunmuş olduğumuz teklifler değerlendirme aşamasındadır.
Ayrıca firmamızdan istenmiş bir modernizasyon çalışması mevcut değildir.

7.Soru | Nijerya’ya teslim edilecek Tuzla sınıfı karakol botunun proje takvimi, silah, sensör ve güncel durumu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Tuzla Sınıfı Karakol gemisi konfigürasyonundan farkları şunlardır:
Başta 40 mm top yerine 30 mm top bulunuyor. Kıçta DSH roket lançeri ve su bombaları yerine bir adet ilave 30 mm top bulunuyor. Gemi teslime hazırdır.

8.Soru | Hazar’ın diğer ülkeleri olan Kazak ve Azerbaycan Donanmaları temasınız var mı?
Evet, bu ülkelerle de temaslarımızı uzun bir süredir devam ediyor. Hem deniz kuvvetleri hem de sahil güvenlik komutanlıkları ihtiyaçları için çalışıyoruz.
9.Soru | C92 korveti tasarımıyla dikkat çekiyor. Birgün Türk Deniz Kuvvetlerinde Dearsan üretimi daha ağır deplasmanlı gemiler görebilecek miyiz? Bu konuda özel bir çalışmanız var mı?
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ilk savaş gemisi inşa etmiş özel tersane olarak elbette daha büyük savaş gemileri inşa edip teslim etmek hedefimizdir. Bu maksatla korvet ve fırkateyn ihalelerine katıldık. İleride açılacak hava savunma harbi fırkateyni ihalesine katılmak üzere gerekli ön tasarım hazırlıklarımızı yapıyoruz.
