Salvo Dearsan Tersanesi tarafından yerli imkanlarla üretilen ve geliştirilen insansız deniz aracı ailesi. İnsansız deniz platformlarında Türk Savunma Sanayiinde bir yenisini daha ekleyen Dearsan, yakın bir zamanda lansmanını ve ilk atış testini başarıyla gerçekleştirdi. ULAQ, RD-09 ve Salvo’dan sonra lansmanı yapılan Sancar SİDA’yla birlikte Türkiye’de geliştirilen ve üretilen silahlı insansız deniz araçlarından biridir.
Salvo, Dearsan’ın öz kaynaklarıyla geliştirdiği ve ASELSAN, ROKETSAN ve YALTES başta olmak üzere birçok çözüm ortağıyla ortak çalışılmıştır.
Salvo sınıfının en hızlısı, hareketli hedeflere güdümlü mermi ve makineli tüfeklerle atış yapabilme kabiliyetiyle ön plana çıkmaktadır. Salvo’nun ana özellikleri ise aşağıdaki gibidir:
- Tam Uzunluk: 14.79 m
- Genişlik: 3.83 m
- Draft: 0.75 m
- Azami hız: 45-60 knots (Dizel makine seçimine bağlı olarak)
Dizel makineyle tahrik olan Salvo, iki su jeti tahrik sistemi kullanmaktadır. SİDA üzerinde entegre olarak bulunan silah konfigürasyonuna bakıldığında ise ROKETSAN üretimi YALMAN Füze Sistemi ve ASELSAN üretimi 12.7 mm’lik makineli tüfek entegreli yeni bir deniz uzaktan komutalı silah sistemi görülmekte.
Salvo, karadaki mobil araçlar aracılığıyla ya da karargah komuta merkezlerinden anlık veri akışı sayesinde kontrol edilebilme mekanizmasına da sahiptir. Aracın amfibi çıkarma gemisi, mayın avlama gemileri veya korvet gibi yüzer platformlardan denize indirilme kabiliyeti bulunuyor.
Silah sistemlerine ek olarak keşif- gözetleme-istihbarat gibi özel operasyon ve görev yelpazesine sahip olan yeni Salvo SİDA versiyonlarının da geliştirme ve tasarım sürecinin devam ettiği tersane yetkilileri tarafından belirtilmiştir.
25 Mayıs 2022 tarihinde Bursa açıklarında yapılan atış testinde, hareketli hedefi YALMAN Füze Sistemi’nden yaptığı Cirit füze atışıyla birlikte başarıyla vuran Salvo, ardından yine su üstündeki hareketli başka bir hedefi stabilize silah sisteminden 12.7 mm atışını da başarıyla gerçekleştirmiştir. Atış törenine birçok ülkenin askeri ateşeleri ve büyükelçilerinin yanında basın mensupları da katılım göstermiştir.
- Dearsan Tersanesi önderliğinde Roketsan, Aselsan gibi firmalarla çözüm ortaklığı
- Makine seçimine bağlı olarak 45-60 knot arası azami hız
- Sınıfının en hızlısı olma özelliği
- ROKETSAN YALMAN Füze Sistemi ve ASELSAN 12.7 mm Stabilize Silah Kulesi Entegresi
- Karadan ve yüzer platformlardan kontrol kabiliyeti