MALAMAN Akıllı Dip Mayını KoçSavunma, MKE A.Ş. ve TÜBİTAK-SAGE işbirliğiyle geliştirilen ve IDEF 2023’de ilk defa görücüye çıkan bir deniz mayınıdır. Hedefini tespit edebilen, sınıflandırabilen ve sadece hedefine infilak eden bir dip mayını olan MALAMAN, adını 1999 Gölcük Depremi’nde hayatını kaybetmiş mayın filosunda Komodor olarak görev yapmış Albay Selçuk MALAMAN’dan almıştır.
Türkiye’nin ilk yerli ve milli akıllı dip mayını projesi olan MALAMAN insanlı/ insansız deniz platformları, savaş gemileri ya da havadan paraşütle denize dökülebilirken, kendisine bağlı ağırlık aracılığıyla istenen derinlikte görevini yapabilmektedir.
MALAMAN Akıllı Dip Mayını’nın Özellikleri [1]:
- Hedefin tespiti, sınıflandırılması
- Farklı sensörlerden aldığı verilerle füzyon yapabilme
- İmha etmesi gereken hedefin tespiti ve o hedefe infilak etme
- Duyarsız mühimmat davranışı
Dış ortamdan gelen mermi ya da yangın gibi durumlarda infilak etmeyen MALAMAN Akıllı Dip Mayını, sahip olduğu kabuk tasarımı ve malzemesi sayesinde akustik olarak tespiti zor bir mayın olarak geliştirildi. Düşman unsurları tarafından zor tespit edilebilen bu mayının karada yapılan duyarsızlık testlerinin tamamlandığı yetkililer tarafından belirtildi.
Şu an inşa aşamasında olan REİS sınıfı denizaltılardan da denize dökülebilecek olan MALAMAN’ın seri üretimini MKE A.Ş üstlenirken, 2024 yılında Türk Deniz Kuvvetlerine ait emekliye ayrılan bir gemi üzerinde son testleri yapıldı. Envantere girmeye hazırlan olan MALAMAN ile Türk Deniz Kuvvetleri deniz yetki alanları ve deniz savunmasında son teknoloji bir dip mayınına sahip olmuş olacak [2].
Uçan Deniz Mayını “UÇA”
MALAMAN’ ı ortaya çıkaran işbirlikçilerin bir diğer AR-GE projesi “Havadan Hassas Deniz Mayınlama Projesi” kapsamında geliştirilen UÇA, uçaktan atılabilen ve güdümlü bir deniz mayınıdır. Türk Silahlı Kuvvetleri’ nin de envanterinde bulunan Mk-84 genel maksat mühimmatının formu üzerinden geliştirilen UÇA, MALAMAN’dan farklı olarak taarruzi bir mayın yeteneklerine sahip olacak.
F-16, F-4, Bayraktar AKINCI, AKSUNGUR SİHA gibi Mk84 mühimmatını kullanabilen tüm hava platformlarından ateşlenebilecek olan UÇA’ nın ise öne çıkan özellikleri sayesinde savaş alanında etkin bir rol oynayacak. 70 km’ ye kadar taarruzi mayınlama, hedefe hassas vuruş gibi yetenekleri sayesinde düşman unsurlarının geçiş rotaları riske girmeden mayınlanabilmektedir. Ayrıca, düşük radar ve sonar görünürlüğü ve etkili uzun menzili, UÇA’ yı ateşleyen hava platformunu da geleneksel mayınlamada olduğu riske atmadan hassas mayınlama yapabilmesini sağlamaktadır.
MALAMAN Projesi’nden elde edilen tecrübelerle geliştirilen bu ürün, sahip olduğu Sualtı Akustik IFF (Dost/ Düşman Tanımlama) Sistemi’ yle birlikte dost ve düşman unsurla”rını ayırt edebilmektedir. Ayrıca basınç, titreşim, manyetik anomali ve akustik sensörler de bu uçan deniz mayınında bulunmaktadır.
UÇA Projesi’nde geliştirme süreçlerinin yakın bir zamanda tamamlanarak bu yıl içerisinde test aşamalarına geçilmesi planlanmakta. Dünyada sayılı ordunun envanterinde bulunan bu ürünle birlikte, Türk Silahlı Kuvvetleri’ de “havadan hassas bir şekilde deniz mayınlama” yeteneği de kazandırılmış olacak.
IDEF’23 Fuarı’nda KoçSavunma Yönetici Direktörü Mehmet Hakan ÖKTEM ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı izleyebilirsiniz:
Kaynakça:
[1] [2] https://www.aa.com.tr/tr/savunma-sanayisi/turkiyenin-akilli-deniz-dip-mayini-seri-uretime-hazir/2956601