STM 500 Denizaltısı, STM Savunma Teknolojileri ve Mühendislik A.Ş. tarafından geliştirilen dizel-elektrik saldırı denizaltısıdır. Daha çok (Adalar Denizi gibi) sığ sularda operasyon icra etmesi için geliştirilen STM500 Denizaltısı, milli imkanlarla geliştirilmesinin yanı sıra klasik denizaltıların ortaya koyduğu yeteneklerin yanında kabiliyetleri ile çeşitlilik göstermektedir.

STM500 Denizaltısı’nın Teknik Özellikleri:
- Tam Boy: ~42 m
- Yükseklik: 8.5 m
- Mukavim Tekne Çapı: 4.2 m
- Çalışma Derinliği: +200 metre
- Satıhta Tonaj: 485 ton
- Dalışta Tonaj: 540 ton
- Mürettebat: 22+8(özel kuvvetleri personeli)
- Ana Tahrik: 1.5 MegaWatt gücündeki tahrik motoru, 2 adet dizel jeneratör ve lityum-iyon bataryalar
- Azami Hız: +18 knot (33,34 km/s)
- İntikal Hızı: 5 knot (9,26 km/s)
- Menzil: 5 knot ile 3500 deniz mili (6400 km)

STM500 18 kişilik mürettebatı taşırken, 6 özel kuvvetler personeli için ilave yaşam alanını da bünyesinde barındırmaktadır. Böylece denizaltının özel harekat operasyonlarını destekleyecek yeteneğe sahip olduğu görülmektedir. STM500, 30 gün boyunca aralıksız +250 metre derinlikte görev yapabilecek yetkinliğe sahiptir. STM500, üzerinde ayrı bir modül olarak Sualtı İntikal Vasıtası bulunuyor. SAT/SAS komandoları, STM500’den bu vasıta ile ayrılıp, operasyon yapabilecek.
STM500’ün Kabiliyetleri:
- Denizaltı Harbi
- Özel Harekât
- İstihbarat, Gözetleme ve Keşif
- Mayın Harbi
- Sığ Su Operasyonları
- İnsansız Sualtı/Hava Araçları Operasyonları
Yukarıdaki kabiliyetler incelendiğinde, STM500’ün insansız hava ve deniz araçlarıyla müşterek operasyonları icra edebilecek düzeyde olması muadil denizaltılardan farklı olan kabiliyetlerden biridir.
Türk Donanmasının envanterindeki diğer denizaltılarla kıyaslandığında, silah ve sensör sistemleri olarak çok farklılık göstermemektedir.
STM500 Denizaltısı’nın Sahip Olduğu Sistemler:
- Savaş Yönetim Sistemi
- Seyir Radarı
- Optronik Seyir ve Hücum Periskopları
- Torpido Karşı Tedbir-Aldatıcılar
- Elektronik Destek Tedbirleri (ESM)
- Yüzer Anten (BWA)
- Sonarlar: CAS, CTA, PRS, MAS, IDRS, ONA
- 4 (Atışa hazır, Güdümlü Füze İle Uyumlu İki Kovan) + 4 (İlave) Torpido Kovanı
Denizaltıda bulunan 4 torpido kovanı atışa hazır olacak şekildeyken, ilaveten 4 adet daha torpido taşıma kapasitesine sahip olacaktır. Böylece, toplamda 8 adet ağır torpido denizaltının ana silahı olacaktır. Bu torpidonun ise yine milli bir silah olan ROKETSAN Akya Ağır Torpidosu olacağı tahmin edilmektedir. Savaş yönetim sistemi olarak ise yerli ve modern bir savaş yönetim sistemi kullanılması planlandığı SSB (Savunma Sanayii Başkanlığı) Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından belirtilmiştir.

Türk Donanması dışında dost ve müttefik ülkelere büyük bir ihracat potansiyeli bulunan STM500 Denizaltısı, 6-9 Eylül 2022 tarihleri arasında Polonya’da düzenlenen Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük askeri fuarı olan MSPO’da ve Azerbaycan Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı ADEX 2022’de sergilenmiştir.
STM500 Denizaltısı’nın geliştirme ve üretim süreciyle ilgili en önemli gelişme ise yine SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından 26 Haziran 2022 tarihinde duyurulmuştu. Duyuruda STM’nin geliştirdiği STM500 projesi için mukavim teknenin test üretimine başlandığı bildirilmiştir. Bu projeyle birlikte, Türk denizcilik tarihi için büyük bir adım atıldığı da dile getirilmiştir. Bu kapsamda, bir savaş denizaltısının mukavim teknesi Türkiye’de ilk defa sivil sanayide üretilmiş olacak. STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, STM500’ün yüksek ihracat potansiyeli taşıdığını belirtmiştir.
SSB’nin paylaşımı için aşağıdaki videoyu inceleyebilirsiniz: