Bu yazımızda dünya donanmalarında (özellikle de NATO donanmalarında) en çok kullanılan yakın hava savunma sistemi General Dynamics Phalanx CIWS ile ASELSAN üretimi KORKUT hava savunma sisteminin deniz versiyonu Gökdeniz CIWS‘i karşılaştıracağız. İki sistemin birbirinden bazı farkları olsa da aslında aynı yöntemle gemi için tehdit oluşturan nesneleri yok ederler. Çok yüksek hızla ateşledikleri mermileri ile hedefi vurarak imha ederler.
Phalanx CIWS
Phalanx 6 adet 20 mm çapında namlusu ile dakikada (versiyonlarına göre değişmekle birlikte) 3000-4500 arası tungsten çok sert mermi ateşleyerek tehdidi bertaraf etmektedir ancak bir hedefi vurmak için yüzlerce mermi harcamaktadır. Phalanx’ın mermi kapasitesi 1500 mermi civarındadır ve yani sistem, 1 dakika kesintisiz ateş edememektedir. Phalanx’ın yaklaşık 4 km menzili vardır. Hedefi vurma yüzdesi çok yüksektir. ABD Ordusu’nun en çok güvendiği yakın hava savunma sistemidir. Noktasal olarak hedefe nişan alır. Yani hedefi vurması için çok hassas olarak odaklanması gerekir. Hareketli yüksek hızda uçan hedefleri bile başarıyla vurmaktadır. Çok çevik ve başarısı kanıtlanmış bir sistemdir.
Gökdeniz CIWS
Gökdeniz ise 2 adet 35 mm çapında namluya sahiptir ve dakikada 1100 mermi ateşlemektedir. Ancak ateşlediği Atom-35 mermileri içinde birçok sertleştirmiş çelik parçacıklar içerir. Namludan çıkarken programlandığı gibi hedefe yaklaşınca parçalanır ve onlarca parçaya ayrılır. Hedefin önüne metal bir set çeker. Yani ateşlediği mermiler hedefe yaklaşınca binlerce parça halinde çelik bir duvar olarak hedefine çarpar ve kesin imha eder. Çalışma mantığı olarak muazzamdır. Hedefi vurmak için çok fazla mermi atmasına ihtiyacı yoktur.
İki sistemi karşılaştırsak şunları söyleyebiliriz. Gökdeniz parçacıklı mühimmatı ile çok avantajlıdır. Hedefi noktasal olarak tutturmak zorunda değildir. Çünkü geniş bir duvar örer. Hedefi vurma ihtimali daha fazladır.
Gökdeniz‘in mermi kapasitesi açıklanmamıştır ancak hacmine bakılırsa çok fazla mühimmat taşıyacaktır. Daha fazla mermi kapasitesi ve daha az dakikadaki atış hızı ile mermisi hemen bitmeyecek ve tek seferde daha fazla hedef vurabilecektir.
Düşman hiçbir zaman hedefine tek bir füze ile saldırmaz, hatta topyekûn saldırıda onlarca füze fırlatır. Bu sebeple ne kadar az mermi ile hedefi vurabilirsek ve ne kadar fazla mermimiz varsa o kadar iyidir.