ÇAKIR Seyir Füzesi, ROKETSAN tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen bir füze grubudur. Sabit ve döner kanatlı hava araçları, TİHA/SİHA, SİDA, taktik tekerlekli kara araçları ve su üstü platformlardan atılabilen ÇAKIR Seyir Füzesi’nin birçok varyantı bulunmaktadır.
ÇAKIR Seyir Füzesinin Varyantları:
- ÇAKIR CR – Seyir füzesi versiyonu
- ÇAKIR AS – Gemisavar füzesi versiyonu
- ÇAKIR LIR – Elektronik harp versiyonu
- ÇAKIR SW – Sürü versiyonu
150 km’den fazla bir menzile sahip olan ÇAKIR suüstü hedefleri, kıyıya yakın kara ve suüstü hedefleri, stratejik kara hedefleri, alan hedefleri ve mağaraları yüksek hassasiyetle vurabilme kabiliyetine sahiptir. Hedef üzerinde vuruş noktası seçimi ve özgün harp başlığı sayesinde yüksek imha yeteneğine sahip ÇAKIR, tüm hava koşullarında hedefini vurabilmektedir.
ÇAKIR’ın Genel Özellikleri:
- Menzil: +150 km
- Boy: 3.3 m – 4.1 m (Fırlatma motorsuz ve motorlu)
- Füze çapı: 275mm
- Füze ağırlığı: 275 kg – 330 kg (Fırlatma motorsuz ve motorlu)
- Harp başlığı ağırlığı: 70 kg
- Harp başlığı tipi: Yüksek Patlayıcılı Yarı Delici Parçacık Etkili Termobarik
- Seyir hızı: Yüksek Ses Altı (0,75 – 0,85 Mach)
ÇAKIR füzesi, uçuş motoru olarak turbo jet motoru kullanırken, bu motor Kale-Arge tarafından yerli ve milli olanaklarla geliştirilen KTJ-1750 Turbo-Jet motorudur. Böylece, bir füze için ana bileşenlerden biri olan motor da yerli ve milli olarak kullanılmaktadır.
Maliyet etkin ve modüler bir tasarımla ortaya çıkarılan Çakır’ a 3 ayrı arayıcı başlık entegre edilebiliyor. Bu arayıcı başlıklar: aktif radar (RF), görüntüleyici kızılötesi başlık (IIR) ve bu iki arayıcı başlığı aynı bulunduran hibrit arayıcı başlık. Ağ tabanlı bir veribağına sahip Çakır, elektronik karıştırmalara (Jamming) karşı dayanıklı olmasının yanı sıra, suya yakın uçuş kapasitesi ve radar soğurucu yapısı ile birlikte radarlar tarafından tespit edilebilmesi daha da güç bir hale gelmektedir.
Tasarımının sağladığı kabiliyetle çevik bir füze olarak öne çıkan ÇAKIR Seyir Füzesi, kullanıcı seçimine bağlı olarak hedef değiştirme, rota değiştirme ve görev iptali gibi yetenekleri de bulunmaktadır. Ayrıca, sürü konsepti ÇAKIR’ın sahip olduğu yeteneklerden biri olarak karşımıza çıkarken, bu sayede koordineli taarruzlar gerçekleştirilebilmekte ve birden fazla hedefte yüksek etkinlik sağlanmış olmaktadır.
Birçok hava, deniz ve kara platformunda çoklu taşıma imkanı bulunan ÇAKIR Seyir Füzesi, kendisini stratejik ve yeni nesil bir teknoloji yapmaktadır.
ÇAKIR Seyir Füzesinin Kullanılacağı Platformlar:
- Sabit ve döner kanatlı hava araçları
- Silahlı insansız hava araçları (SİHA)
- Silahlı insansız deniz araçları (SİDA)
- Taktik tekerlekli kara aracı
- Suüstü platformlar
31 Mart 2022 tarihinde ÇAKIR Seyir Füzesi lansman etkinliği yapılırken, lansmanda ROKETSAN ve KALE ARGE arasında “ÇAKIR Projesi Milli Turbo-jet Geliştirilmesi Sözleşmesi” imzalandı. İmza töreninde Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR de yerini aldı. ROKETSAN, ÇAKIR’ın ilk testlerini 2022 yılı içerisinde yaparken, platform entegrasyonunu ise 2023 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi hedeflemektedir.
https://www.youtube.com/watch?v=G6CcaGkBBIs