Ekim 1944’te İngiliz Donanması’nda göreve başlayan Z sınıf muhrip HMS Zealos, 2.Dünya Savaşı’nda aktif görev aldı ve birçok Alman denizaltısını batırıp, saldırılar düzenledi. Zealos savaş sonrası aktif hizmetten çekilerek yedeğe alındı ve Temmuz 1955’te İsrail Donanması’na (K-40) INS Eliat adıyla satıldı.

INS Eliat Temmuz 1956’da aktif göreve başlamasından sadece 3 ay sonra İsrail Donanması hizmetinde ilk çatışmasına girdi. Ekim 1956’da İsrail’in Mısır’a saldırmasıyla başlayan Süveyş Krizi’nde Mısır Donanması’na mensup Hunt sınıf İbrahim el-Awal destroyeri, 30 Ekim 1956 günü İsrail/Hayfa’daki kıyı petrol depolarını topa tuttu. Bölgeye gelen INS Eliat ve INS Yaffo, el-Awal’a saldırıp onu geri çekilmeye zorladı. Bölgedeki Fransız Donanması’na mensup Kersaint destroyeri de saldırıya eşlik etti. Port Said Deniz Üssü’ne geri çekilmeye çalışan İbrahim el-Awal, İsrail Hava Kuvvetlerine mensup iki adet Ouragan savaş uçağı ile bir İngiliz C-47’sini tarafından saldırıya uğradı. Dümeni kilitlenen ve jeneratörü bozulan el-Awal, INS Eliat’a teslim oldu. İbrahim el-Awal, (K-38) INS Hayfa adıyla İsrail Donanması’na katıldı.
5-10 Haziran 1967 tarihleri arasında gerçekleşen Altı Gün Savaşı’nda İsrail; Sina yarımadasını, Doğu Kudüs’ü ve Golan’ı ele geçirdi. Çatışmalar 10 Haziran’da ilan edilen ateşkes ile bittiyse de 1970’e kadar sürecek Yıpratma Savaşı’yla devam etti.
Temmuz 1967’de İsrail Donanması Süveyş’in kıyılarındaki devriyelerini sıklaştırma kararı aldı ve 11 Temmuz 1967 günü gerçekleşecek gece devriyesine (Yb.Yitzhak Şoşan idaresindeki) INS Eliat, (Bnb.Elizar Rahav ve ? idaresindeki) T-204 Ahi Dia ve T-203 Ahi Aya torpidobotları seçildi. INS Eliat’ın liderlik ettiği küçük filo, 21:45 sularında Mısır Donanması’na mensup P-6 sınıf (Yzb. Awni Azar ve Mamdouh Shams idaresindeki) P-236 ve P-225 torpidobotlarının kendilerine yüksek hızla yaklaştığını tespit etti. Mısır botları, Eliat’a 15 mil (24 km) mesafedeyken Dia ve Aya’ya 12 mil (19,3 km) mesafedeydi. Eliat savaş pozisyonu alıp kuzeyden yaklaşmaya başladı. Ahi ve Dia da güneyden yaklaştı. İlk tespitten 1 buçuk saat sonra Eliat, hedefine 2000 metre mesafeden saldırıyı başlattı. Hedef yerini doğru tespit eden Eliat, 700 metrede atış sıklığını arttırarak 40 mm Bofors topları ile hedefini yakıp, batırdı. Aynı sıralarda Ahi ve Dia da hedeflerine saldırmaya hazırlanıyordu. Güneye yönelen Eliat, ikinci botu da batırdı. Gemilerde 6’sı subay 28 asker hayatını kaybetti. Savaşın gerçekleştiği Mısır kıyılarının isminden ötürü savaş ‘Romanya Savaşı’ olarak adlandırılmaktadır. Savaş sonrası Sina kıyılarına vuran bir bot parçası İsrail tarafından alınıp Hayfa Deniz Müzesi’ne konulmuştur.
Eliat’ın 11 sene içerisinde 3 Mısır savaş gemisini saf dışı bırakması Mısır tarafında kin, öfke ve intikam duygusu oluşturdu. Ek olarak iki Sovyet yapım savaş gemisinin düşmana kayda değer zarar veremeden batırılması, Mısır’daki Sovyet danışmanlarda huzursuzluk oluşturdu.

21 Ekim 1967 günü rutin devriye ve eğitim görevi için Hayfa’dan demir alan Eliat’ta 186 mürettabat ile bir grup Deniz Koleji öğrencisi bulunmaktaydı. 17:00 sularında Mısır Port Said Deniz Üssü’ndeki radar, düşük hızla uluslararası sulardan geçmekte olan INS Eliat’ı tespit etti. Tespitin ardından bizzat Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdünnasır, Eliat’ın füze ile batırılmasını emretti. Port Said Limanı’ndaki Komar sınıf 504 nolu (Yzb. Ahmed Shaker idaresindeki) bot ile 501 nolu (Yzb. Latfi Jaballah idaresindeki) bot savaş pozisyonu alarak; üzerlerindeki P-15 Termit (NATO kod adı Styx veya SS-N-2) gemi-savar füzelerini 11 mil (17 Km) mesafedeki Eliat’a kilitledi. 17:32’de 504 nolu bot ilk Termit füzesini ateşleyerek saldırıyı başlattı. Füzenin geldiğini gören Yb.Şoşan manevra yaptırmaya fırsat bulamadı ve ilk füze şiddetle patladı. İki dakika sonra ikinci füze infilak etti ve gemideki yangın şiddetlendi. Yardım çağrısı yapan Eliat’a 1 saat sonra üçüncü füze isabet etti. Üçüncü füze ile geminin ömrü de bitmiş oldu. Dördüncü füze fırlatıldıysa da gemiyi ıskaladı. İlk füzenin isabet etmesinden iki saat sonra Eliat, ikiye bölünerek battı. Gemide 47 asker hayatını kaybetti, gemi komutanı dahil olmak üzere 90-100 asker yaralandı.

Eliat’ın batmasıyla Mısır Donanması’na tekrar cesaret ve özgüven geldi. Saldırıya katılan tüm askerlere çeşitli ödüller ve madalyalar verildi. 21 Ekim ‘Donanma Günü’ ilan edildi. 1993’te Mısır yapımı ‘Eliat’a Giden Yol’ isimli film vizyona girmiştir.

Eliat’ın batırılması Mısır’da büyük sevinç getirdiği gibi İsrail’e de öfke oluşturdu. Kitleler Genelkurmay Başkanlığı’nın önünde toplanarak karşı saldırı yapılmasını istedi. İsrail 24 Ekim’de Süveyş Limanı’ndaki Mısır rafinerilerini havanlarla dövdü. Aynı gün Mısır’ın çağrısı ile gelen Sovyet Donanması’na mensup 7 savaş gemisi Mısır’a Port Said’e demir attı.
Eliat’ın batması sadece Mısır ve İsrail’de değil tüm dünyada yankı buldu. Birçok ülke gemisavar füzelere, füze botlarına ve yakın hava savunma sistemlerine yatırım kararı aldı. Dünya donanmalarında gemisavar füzelerin değeri ve etkileri anlaşılarak bir dönüm noktası yaşandı. Savaş gemilerindeki çok sayıdaki büyük kalibreli top yerlerini füzelere bırakmaya başladı.