Sea Hunter İDA, DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency) tarafından ABD Donanması için geliştirilmesi ve testleri devam eden otonom insansız deniz aracıdır. 2016 yılında üretimi tamamlanan Sea Hunter, ACTUV programı kapsamında öncelikle denizaltı savunma harbine yönelik tasarlanmış bir gemidir. Araç ABD Donanmasının tanımlamasına göre orta deplasmanlı insansız deniz aracı (MDUSV) sınıfına dahil edilmektedir.
ABD Deniz Kuvvetleri bünyesinde insansız sistemlerden oluşması planlanan “Ghost Fleet: Hayalet Filo” görev kuvvetinin bir parçası olacak olan Sea Hunter, başta denizaltı savunma harbi, mayın karşıtı (MCM) görevler olmak üzere keşif-gözetleme (ISR) ve devriye görevlerini de icra etmesi hedeflenmektedir.
40 m uzunluğa ve yaklaşık 14.3 m uzunluğa sahip araç tam yükte 145 ton deplasmana ulaşmaktadır. Sea Hunter trimaran (3 parçalı) gövde formuna sahipken, 2 dizel makine ve 2 pervaneden oluşan tahrik sistemiyle birlikte 27 knots hıza çıkabilmektedir. Trimaran gövde formu gemiyi daha stabil bir hale getirirken, Sea Hunter tam yüklü halde 10 bin deniz millik bir menzile sahiptir. Gemi yük durumuna bağlı olarak ikmalsiz 30-90 gün operasyon gerçekleştirebilecek kabiliyettedir. Ek olarak, bu insansız deniz aracı deniz durumu 7’ye (Sea state-7) kadar dayanabilecek şekilde tasarlanmıştır.
İnşası ve donatımı yaklaşık 20 milyon dolarlık maliyeti bulunan Sea Hunter’ın hesaplanan günlük işletim maliyeti ise 20 bin dolardır. 2016’dan itibaren yapılan ilk testlerden sonra hız, manevra, stabilite gibi kısaca performans testlerini başarıyla geçen Sea Hunter 2018 yılında Deniz Araştırmaları Ofisi’ne (ONR) devredilerek geliştirilmesine burada devam edilmektedir.
Araç içinde barındırdığı yapay zeka destekli otonom sürüş bilgisayarı sayesinde operatör kontrolüne ihtiyaç duymayan bu araç istenen durumlarda ise seyrek de olsa operatör aracı kontrol edebilmektedir. Aynı şekilde, ihtiyaç halinde araç personelle donatılacak bir yapıya sahiptir. Test aşamaları silahsız bir şekilde gerçekleştirilen Sea Hunter kabul testlerini geçtiği takdirde silahlanacak olup, yapılan açıklamaya göre ateşlemenin uzaktan kontrollü bir şekilde yapılacağı belirtilmiştir.
Bahsedildiği gibi, Sea Hunter’ın ana amacı denizaltı ve mayın avcılığı olacak şekilde silahlandırılması planlanmaktadır. Bu doğrultuda aracın taşıması hedeflenen silah ve elektronik harp sistemleri ise azımsanmayacak derecededir.
Denizaltı tespiti ve avcılığı için P-8 deniz karakol uçakları, Seahawk helikopterleri, savaş gemileri gibi yüzer ve uçar unsurlarla koordineli çalışması planlanan Sea Hunter aktif ve pasif çalışabilen bir sonar taşımaktadır. Denizaltının tespiti ardından düşman denizaltının avlanması için 3 adet Mk-54 hafif torpidosu ya da 6 adet çok hafif CRAW torpidosuyla donatılacaktır.
Ayrıca, deniz yüzeyindeki düşman unsurlarına karşılık 8 adet RBS-15 gemisavar füzesiyle donatılması da bir seçenek olarak görülmektedir. Böylece, Sea Hunter pasif bir görev yapısından daha saldırı odaklı bir deniz aracı formatına da bürünmektedir.
Bu insansız deniz aracı silah donanımının yanında, ABD Donanması tarafından birçok görevde kullanılması planlanmaktadır. Bir uçak gemisi görev grubunda, kıyı gözetleme hatta yeri geldiğinde düşman unsurları için yanıltıcı (decoy) olarak görev yapabilecek kabiliyete sahiptir. Ayrıca, bu görevleri yaparken personellerle donatılmış bir gemiden yaklaşık 20’de 1 maliyetle gerçekleştirmiş olacak.
Bu insansız deniz aracı ABD için insansız araç ekosistemi için önemli bir yer tutmakta ve deniz araçları için büyük bir adım olarak görülmektedir. 2020’de Çin’in insansız deniz sistemleri programında duyurduğu ve inşasını tamamladığı insansız deniz aracının tasarımının Sea Hunter’a yüksek benzerliği ise dikkat çekmiştir.
Özellikler:
40 metre boy
145 ton tam yüklü ağırlık
2 dizel motor
27 knots maksimum hız
19.000 km menzil
30-90 gün ikmalsiz denizde kalabilme
40 ton yakıtla 70 seyir yapabilme