1- ULAQ KAMA, hem kamikaze (sarfedilebilir) hem de keşif-gözetleme operasyonları için tasarlanmış çok yönlü bir platform. Bu kombinasyon, diğer insansız deniz araçlarına kıyasla hangi operasyonel avantajları sağlar ve gelecekteki muharebe senaryolarında nasıl bir fark yaratabilir?
Cevap: Diğer sistemlerde çok fazla sensör var. ULAQ KAMA kamikaze görevi için özel olarak geliştirildi. Yani fayda maliyet oranı yüksek bir sistem. ULAQ ailesinin diğer insansız deniz araçları ile kıyasladığımızda ULAQ KAMA görevi itibariyle maliyeti etkin bir sistem. Kamikaze bottaki sistemler daha primitive, temel seviyede fonksiyonları yerine getirebilecek ürünler. Platform daha küçük olduğu için alt sistemleri de daha küçük ürünlerden oluşuyor. Bu sebeple maliyeti etkin. Son kullanıcı sarfettiği botta maliyeti düşünmek gerekiyor. Ukrayna-Rusya savaşında küçük ve çok daha ucuz sistemlerle neler yapılabildiğini gördük. Ülkemizde de bu tarz platformlara doğru evrilme var. Kamikaze botlarda tehdit anlamında en küçük sistemlerden. İlerleyen süreçte çok fazla kamikaze botun veya insansız deniz aracının denizlerimizde görev almasını bekliyoruz.
2- Değişen dünya düzeninde ülkelerin deniz gücü ve caydırıcılık kapasiteleri büyük önem taşıyor. ULAQ KAMA, ülkemizi Mavi Vatan’da nasıl destekliyor ve benzeri platformlarla karşılaştırıldığında maliyet-etkin caydırıcılık anlamında nasıl konumlanıyor?
Cevap: Deniz yetki alanlarımızın korunmasında tüm ULAQ insansız deniz aracı ailesinin katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Keşif, gözetleme, istihbarat, kritik üs ve tesislerin korunması görevlerinde ULAQ ailesinin efektif rol alacağını düşünüyoruz. KAMA daha saldırı odaklı bir platform, caydırıcılık etkisi bulunuyor. Kısaca insansız deniz araçlarıyla denizlerimizdeki gücümüz ve caydırıcılığımız artacaktır.
3- ULAQ KAMA’nın balistik koruma sağlayan yapısından bahsedebilir misiniz? MKE tarafından geliştirilen harp başlığı ne gibi özelliklere sahip?
Cevap: ULAQ KAMA’nın geliştirilmesinde METEKSAN SAVUNMA ve MKE ile beraber çalışıyoruz. Geliştirme çalışmalarımızda dünyanın farklı coğrafyalarında kullanılan insansız deniz araçlarından elde edilen tecrübeleri de ULAQ KAMA’ya yansıtmaktayız. Örneğin Ukrayna-Rusya savaşında görev yapan kamikaze botların deniz testlerinde veya fiili operasyonlarında başına gelenlere hepimiz şahit oluyoruz. Kamikaze botun görevi esnasında maruz kalabileceği bir karşı atışta kamikaze bot görevini yerine getiremeden patlıyor. Bu tecrübelerle beraber ULAQ KAMA’nın benzer senaryolara karşı korumasının olması gerekiyor. MKE ULAQ KAMA özelinde özel bir ürün geliştirdi. Duyarsız bir mühimmat ve bunu etkinleştirecek tapa sistemi özel olarak geliştirildi. Kontrolsüz çarpma, kurşun isabeti durumunda bu sayede infilak etmiyor.
4- ULAQ KAMA’nın kuvvet gemilerinden kullanım durumu hakkında bilgi verebilir misiniz?
ULAQ KAMA boyut olarak küçük bir platform. 6,37m boy, 1,25m genişlik, tam yüklü deplasmanda 1,5ton ağırlığa sahip. Kuvvet gemilerinde yer alan crane veya yardımcı donanımların tamamı ULAQ KAMA’yı alacak ve denize atacak kabiliyete sahip. Bu teknoloji dünyada kendine yeni yer edinmeye başladı. Deniz Kuvvetlerimizinde bu noktada çalışmalarının olduğunu biliyoruz. Hangi platformlarda veya kara konuşlu kullanımın nasıl olacağına kuvvetimiz karar verecek. Ama bizim amacımız ULAQ KAMA’nın hafif ve küçük yapısıyla kolay elleçlenebilir olmasının yanında diğer harp nevilerine kolay entegre olmasını sağlamak.
5- United24 İDA’larının Sivastopol’daki başarılı saldırıları dikkate alındığında, insansız deniz araçlarının hedef tespit ve saldırı performansını nasıl değerlendirmek gerekir. ULAQ KAMA’nın hedef tespit ve saldırı kapasitesini kısaca açıklar mısınız?
Ukrayna İDA’ları operatör yetkinliği ile uzaktan kontrol edilen; adeta uzaktan kumandalı bir araba gibi çalışan platformlar. ULAQ KAMA sahip olduğu sensör ve yazılımlarla birlikte; kendisine verilen hedefi kendi kendine arayabilen, tanımlı hedef eşleşme oranına göre hedefe otomatik olarak angaje olan bir platform. İletişim olmasa bile görevini başarıyla yerine getirebilmektedir.
6- ULAQ KAMA’nın seri üretim potansiyeli hakkında bilgi verebilir misiniz?
ARES Tersanesi seri imalat projeleriyle seri üretim kabiliyetini kanıtlamış bir tersane. Hali hazırda yürüttüğümüz kontrol botu projesinde her iki ayda 8 bot teslim edecek şekilde seri imalatımız bulunuyor. ARES Tersanesi’nde ayda 50 bot üretebilecek altyapımız mevcut. Son kullanıcının sıkı şık bir takvimde teslimatlar istemesi durumunda üretim çalışmalarımız hızlandırılarak daha yüksek adetlere çıkarılabilir. Kamikaze botun ölçüleri, donanımlarını dikkate aldığımızda bu sayıların çok daha artabileceğini söyleyebiliriz.
7- ULAQ ailesi geniş bir yelpazeye sahip yeni ürün katılacak mı?
İnsansız deniz araçları ailesinin genel ismine ULAQ diyoruz. ULAQ ailesi 4 metreden 50 metreye kadar farklı boylarda farklı özelliklere sahip bir platform ailesini ifade ediyor. Son kullanıcın isteklerine ve faydalı yük tercihlerine göre farklı boyutlarda ULAQ araçları konfigüre edilebilmektedir. İş geliştirme faaliyetlerimiz kapsamında farkı boyutlarda botlarımız mevcut. Son kullanıcı isterleri dahilinde tasarımlarımızı nihai ürüne çevirebiliriz.
8- ULAQ KAMA’nın Türk DzKK envanterine ne zaman girecek.
Savunma Sanayi Başkanlığı ve ARES Tersanesi arasında başlangıç olarak 4 adet ULAQ KAMA tedarikine yönelik sözleşme görüşmelerimiz devam etmekte. Bununla ilgili SSİK kararı çıktı.