1. Soru:
TUSAŞ üretimi yerli 750 kg faydalı yük taşıma kapasitesine sahip Anka Aksungur’un deniz karakol İHA’sı versiyonun da üretileceği belirtiliyor. Sizin İHA’ların deniz karakol özellikli olarak kullanılmasına dair görüşleriniz nelerdir?
Hafif torpido, sonobuoy hatta gemisavar füzesi ile donanmış İHA’lar muharebe sahasına nasıl bir etki yapar?
Geçmişte bazı Türk Deniz Kuvvetleri yetkililerine dayandırılan iddialara göre Türkiye’nin gelecekte P-8 Poseidon tarzı gelişmiş deniz karakol uçaklarına sahip olması gerektiği belirtiliyordu. Siz bu konuda neler söylersiniz?
Bazı yabancı platformlarda deniz karakol İHA’larının insanlı deniz karakol uçaklarının yerini kısa bir süre sonra tamamen alacağı iddia ediliyor. Sizin bu konuya nasıl bakıyorsunuz?
Cevap:
İHA-SİHA’ların deniz karakol özellikli olarak kullanılmasına sonuna kadar destek veririm.
İHA-SİHA’ların deniz karakol özellikli olarak kullanılmasına sonuna kadar destek veririm. Çünkü insanlı her uçak birçok can taşıyor. İnsansız bir platformu kaybederseniz yerine çok kısa sürede yenisini koyabilirsiniz. Türkiye İHA-SİHA alanındaki büyük başarılarından sonra deniz karakol maksatlı keşif-gözlem hatta silahlarla donatılmış insansız araç konusunda ilerlemeli. Bu insansız platformlar maliyet-fayda, üretim kolaylığı olarak avantajlı platformlar.
Türkiye varlık gösterdiği deniz alanlarında deniz karakol amaçlı insansız hava araçlarını kullanabilir. Biz bir okyanus ülkesi olsak, milyonlarca kilometrekare deniz alanını tarama sorumluluğumuz olsa P-8 Poseidon tipi uçaklara ihtiyacımız olabilirdi. Şu an Oruç Reis gemisinin olduğu alan düşünülürse ana karamıza oldukça yakın. Uzak mesafe değil. P-8 Poseidon dev bir uçak. İşletme maliyetleri çok yüksek. Tüm Doğu Akdeniz ve Adalar Denizi’ni barış zamanı İHA’larla didik didik tarayabiliyorsak, maliyet açısından P-8’e ihtiyacımız yok. İHA’lar ile 7 gün 24 saat bu alanlar çok rahat taranabilir.
(P-8 Poseidon Deniz Karakol Uçağını İncelemek İçin: https://mavivatan.net/p-8-poseidon-deniz-karakol-ucagi/ )
Türkiye Kıbrıs Geçitkale’ye ve Çanakkale’ye İHA üsleri kurdu. Bunlar çok faydalı gelişmeler. Bu üslerden kalkan İHA’lar ile hangi gemi nerede, ne yapıyor takip edebiliyoruz.
İnsansız su altı ve su üstü araçlarına anti-denizaltı görevi verilerek yardımcı araçlar üretilebilir.
2. Soru:
ABD, Rusya, Çin, Hindistan, Fransa, Norveç, Ukrayna, Pakistan kara konuşlu gemisavar füzeleri üretiyor-kullanıyor. Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta bu sistemlere sahip. Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’de Atmaca gemisavar füzesinin kara konuşlu versiyonunun üretileceğini belirtti.
Amiralim bu sistemlerin donanmamıza nasıl bir katkısı olacaktır?
Cevap:
İyi bir donanma denize yatırım yapar, karaya yatırım yapmaz.
Biz şunu öğrendik: İyi bir donanma denize yatırım yapar, karaya yatırım yapmaz. Bu sistemlerin yerleri barış zamanında tespit edilir. Savaşın başladığı ilk dakikalarda bu sistemler daha kullanılamadan imha edilir.
Kara konuşlu sistemler ile düşmana ilk atış yapılabilir. Örneğin bu sistemler bir ülkeye ait donanma unsurlarının belirli bölgeye girdiği anda vurulacağının açıklanması ile kullanılabilir. İlk atış bu sistemler ile yapılır ancak atışı yaptığı anda imha edileceği göze alınır. Bu silah sistemlerinin kaybı göze alınmıştır.
Bir çatışma durumunda hareketli, sürekli konum değiştiren bir geminin yaratacağı sürpriz ve etkiyi sabit kara bataryasının yaratması çok zor. Bu sistemleri aniden gizli bir alandan çıkarıp atış yapıp tekrar gizlemek şeklinde kullanım olabilir ancak bu da olukça zor.
Yunanistan’ın Skyros, Limni Adaları’nda Güney Kıbrıs’ın BAF Üssü’nde kıyı savunma bataryaları bulunuyor. Hepsinin yerleri biliniyor.
Bilinen bir şeyin yaratacağı sürpriz büyük olmaz, bilinmeyenin sürprizi büyük olur. O da ancak gemiyle olur diye düşünüyorum.
Özel röportajdır. Tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilerek kullanılabilir.
© 2022 Mavi Vatan - Yeni Nesil Medya