MIG-29K/KUB:
Russian Aircraft Corporation ‘’MIG’’ tarafından üretilen taşıyıcı tabanlı, çok rollü bir savaş uçağıdır. Ailesinin diğer üyeleri gibi kendisi de Mig-29 üzerinden geliştirilmiş olup aynı altyapı üzerinden kullanım amaçları kaynaklı belirli farklılıklar barındırmaktadır.
İlk uçuşunu 1988 yılında gerçekleştiren ve 2010 yılında envantere katılan MIG-29K halihazırda Rus ve Hint donanmalarında uçak gemisi konuşlu olarak faal olarak kullanılmaktadır. Onu takiben envantere katılan MIG-29KUB ise çift koltuklu varyantı olup hem eğitim hem de operasyonel faaliyetlere katılabilir.
Artırılmış menzil ve taşıma kapasitesi, geliştirilmiş aviyonik sistemler ve yüksek manevra kabiliyeti ile 4+ nesil çok rollü bir savaş uçağı olarak hizmet veren MIG-29K/KUB savunma, hava üstünlüğü kurma, önemli kara ve deniz hedeflerini yüksek hassasiyetli mühimmatlar yardımıyla gece, gündüz ve her türlü hava koşulunda imha etme kabiliyetlerine sahiptir.
MIG-29K köken aldığı MIG-29’dan dış gövdede artırılmış kompozit malzeme uygulaması, kalkış ve iniş performansını artıran yükseltilmiş katlanır kanat yapısı, azaltılmış radar izi, sekiz harici istasyon ile artan silah yükü, artırılmış dahili yakıt kapasitesi ve uçuş esnasında havada yakıt ikmali imkanı ve bu sayede artan menzili ile büyük ölçüde ayrılmaktadır.
Ailenin diğer üyeleri arasında iyileştirilmiş operasyonel özellikleri, artırılmış menzil ve uçuş saatine rağmen yaklaşık 2.5 kat azaltılmış uçuş maliyeti, taşıdığı sistemlerin güvenilirliği gibi avantajlar sayesinde öne çıkmaktadır.
MIG-29K/KUB her biri 18.300 libre kuru itme gücü sağlayan 2 adet Klimov üretimi RD-33 art yanıcılı turbofan motora sahiptir. Bu motorlar sayesinde en fazla 2.25 Mach hıza ve dahili yakıt ile 1.430 km menzile ulaşabilmektedir.
1 adet 30 mm Gryazev Shipunov GSh-30-1 makineli topa ve 8 adet harici istasyonda R-73, RVV-AE gibi modern Rus hava-hava mühimmatları, Kh-31 ve Kh-35 anti-gemi mühimmatları, roketler, güdümsüz bombalar ve bunların yanında Elektronik Karşı Önlem(ECM) podu, çeşitli hedefleme podları ve yakıt tankları kullanılabilme yeteneğine sahiptir.
Mig-29K ayrıca taşıyabildiği özel donanımlı harici yakıt tankları ile tanker uçak olarak görev yapabiliyor. Bu konfigürasyonda diğer savaş uçaklarına havada yakıt ikmali yapabiliyor.
Rusya haricinde sadece Hindistan’a satışı gerçekleşen MIG-29K/KUB uçakları Hint Donanmasında 45 adet ve Rus Donanmasında 20 adet olmak üzere iki ülke tarafından kullanılmaktadır.
Rus Donanmasında hala tadilat çalışmaları devam eden Admiral Kuznetsov uçak gemisinde ve Hint Donanmasında Vikramaditya uçak gemisinde kullanılıyor. Ayrıca 2022 yılında hizmete girmesi planlanan INS Vikrant uçak gemisinde konuşlandırılması planlanmakta.
Teknik Özellikler:
Uzunluk: 17.3 metre
Kanat Açıklığı: 11.99 metre
Yükseklik: 4.4 metre
Boş Ağırlık: 11.000 kg
Maksimum Kalkış Ağırlığı: 24.500 kg
Motor: 2 adet RD-33MK art yanıcılı turbofan motor
Maks Hız: 2.200km/h(mach2+)
Servis İrtifası: 17.500m
8 adet silah istasyonunda toplam 5500 kg mühimmat ve harici yakıt tankı taşıma kapasitesi
© 2022 Mavi Vatan - Yeni Nesil Medya