876 firma ve 24 üniversitenin oluşturduğu SAHA İstanbul‘un gerçekleştirdiği ve başta Türk savunma sanayi ürünleri olmak üzere modern ve yeni sistemlerin sergilendiği SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı bu yıl da kapılarını ziyaretçilere açtı. Fuarda Marlin SİDA, Kaan Deniz Topu gibi yerli ve milli üretim birçok sistem görücüye çıktı.
Mavivatan.net basın sponsoru olarak katılım sağladığımız bu fuarda öne çıkan ve ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken birçok deniz, kara, hava platform ve sistemlerini yazımızda derledik.
1. Kaan Deniz Topu – SAVER Savunma

40 mm’lik iki adet namluya sahip olan Kaan Deniz Topu ilk defa Saha Expo 2022 Fuarı’nda görücüye çıktı. Ermaksan iştirakı SAVER Savunma tarafından geliştirilen ve Türk Donanması‘ndaki gemilerin birçoğunda bulunan Oto Melara üretimi DARDO deniz topuna yerli ve milli bir alternatif olacak olan bu top, çift namluya sahip olmakla birlikte aşağıdaki özelliklerle karşımıza çıkmaktadır:
- Yaklaşık 7.5 ton ağırlık
- Namlu başı dakikada 300 atış
- 12500 metre menzil
- 40 mm kalibreye sahip iki adet namlu
Böylece, 2021 aralık ayında deniz testleri tamamlanan ve MKE üretimi milli deniz topundan sonra savunma sanayimize bir deniz topu daha kazandırılmış oldu.
2. Akıllı Dolanan Mühimmat Alpagut – Roketsan & STM

Akıllı mühimmat yelpazesine yeni katılan ve ilk defa Saha Expo 2022 Fuarı’nda yapılan lansmanla birlikte tanıtılan Alpagut Akıllı Mühimmat, hareketli ya da sabit kara ve denizdeki düşman unsurlarını vurmak üzere STM ve Roketsan işbirliğiyle geliştirilen bir mühimmattır. Alpagut’un lansmanında belirtilen özellikleri ise aşağıdaki gibi karşımıza çıkmaktadır:
- 11 kg harp başlığı
- 60+ km operasyon menzili
- 60+ dk havada kalma süresi
- 2.5 metre kanat açıklığı
45 kg’lik bir ağırlığa sahip olan Alpagut, çarpma ve yaklaşmayı algılayan sensörlere de sahiptir. Bunların yanında, Göksungur, Akıncı ve Atak-II gibi insanlı/ insansız hava unsurlarından fırlatılabilecek olan Alpagut, MİLGEM sınıfı gemiler ve insansız deniz araçlarından da fırlatılabilen versiyonlarının olması hedeflenmektedir.
3. Narval 1006 İnsansız Su Altı Planörü – Sonitus Mühendislik

Diğer insansız su altı araçlarından farklı bir çalışma prensibine sahip olan Narval su altı planörü, Saha Expo’da tanıtılan yeni sistemlerden biri olarak dikkat çekti. Otonom görev kabiliyeti bulunan bu insansız su altı aracı aralıksız 6 ay su altında görev yaparak Mavi Vatan‘da veri toplayacak. Topladığı verileri bilimsel amaçlar için kullanacak bu araçta herhangi bir itki sistemi bulunmamakta.
- 1000 metre operasyon derinliği
- 2.7 metre uzunluk
- Yaklaşık 75 kg ağırlık
- 0.5 m/s seyir hızı
- Tam otonom görev yapma kabiliyeti
Uzun görev süresi sayesinde haritalama, keşif, gözlem gibi görevleri gerçekleştiren bu planör başta denizaltılarımızın farkındalığını artırmak üzere Mavi Vatan’ da yerini alması hedeflenmektedir. Üzerinde GPS, basınç sensörü, altimetre gibi sensörlerle birlikte farklı sensörler de entegre edilebilmektedir.
Narval 1006 su altı planörü için detaylı yazımızı okuyabilirsiniz: https://mavivatan.net/sonitus-narval-1006-insansiz-sualti-planoru/
4. Hidrojen İtkili Lançer Sistemi GIDS – Gürbağ Savunma

Saha Expo’da Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’ in de katılımıyla lansmanı yapılan bir diğer sistem olan Hidrojen İtkili Lançer Sistemi özgün sistem yapısıyla fuarda görücülerin ilgisini çekti. Gürbağ Savunma üretimi bu akıllı savunma sistemi hidrojen itkili lançer, haberleşme ünitesi, elektro-optik ve radarlardan birimlerinden oluşuyor. İçinde barındırdığı lançer sistemi klasik lançerlerden farklı olarak, hidrojen besleme kullanarak mühimmatı ateşleyebiliyor. Bu lançerler ise birden fazla kere kullanılması sayesinde finansal ve zaman yönünden tasarruf sağlanmış oluyor.
GIDS, klasik mühimmatların yanında sabit kanatlı dolanan mühimmat gibi akıllı mühimmatları da fırlatabiliyor. Bünyesindeki sensörler sayesinde özellikle drone gibi asimetrik hedeflerin otomatik tespiti, takibi ve imhasını gerçekleştirebiliyor. Hali hazırda bir prototipi tamamlanan bu ürünün farklı versiyonları için de çalışmalar sürdürülüyor.
Yukarıda anlatılan ürünlerin yanında fuarda yüksek ilgiyle incelenen birçok platform da yerini aldı. Bunlardan bir tanesi Aselsan ve Sefine Tersanesi işbirliğiyle geliştirilen Marlin SİDA‘ ydı. Aselsan standında ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken bu araç üzerinde sensörleri barındıran mast ve başta bulunan 12.7 mm. stabilize silah sistemiyle birlikte sergilendi.

Yine Aselsan standında göze çarpan bir diğer ürün ise Göker 35 mm Çok Maksatlı Silah Sistemi‘ydi. Kara ve havadaki alçak irtifa hedeflerine yönelik geliştirilen bu ürün, 35 mm. parçacıklı mühimmat kullanmakta. Helikopter, mini İHA gibi hedefleri imha edebilme kabiliyetine sahip. Göker ayrıca gövdesinde tek bir namluya sahip.

İnsansız sistemlerde birçok ürünün tanıtılırken, Havelsan KAPGAN İKA‘sını ilk kez görücüye çıkardı. İnsansız kara araçları ailesini genişleten Havelsan’ın bu yeni ürünün üzerinde 30 mm.’lik bir silah kulesi yer alıyor. Yaklaşık 1.5 ton ağırlığında olan bu araç 25 km/saat hıza ulaşabilirken, 6 saat kesintisiz görev yapabilmektedir. KAPGAN İKA, Havelsan’ın uzun süredir geliştirmekte olduğu “Dijital Birlik” konseptinin bir parçası olarak karşımıza çıkmakta.

Sarsılmaz Silah Sanayi ise 2023 vizyonu doğrultusunda Türkiye’nin ilk dört ayaklı silahı “SARBOT”u duyurdu. TUSAŞ ve Sarsılmaz iştirakı olan TR Mekatronik tarafından geliştirilen bu ürün, 4 ayak üzerinde durabilen hassas hareket ve stabiliteye sahip bir robot olarak dikkatleri çekti. Aynı stantta Sarsılmaz ve TR Mekatronik tarafından Atak helikopterleri için yerli olarak geliştirilen burun topu ilk kez sergilendi. Atak helikopterlere entegrasyon süreci başlayan bu ürün, dakikada 750 atım yapabilirken, 20 mm’lik 3 adet namluya sahip.

Canik üretimi Venom LR-30 da yeni tanıtılan silah sistemleri arasında öne çıktı. Tamburalı top mekanizmasını kullanan ve orta kalibre bir top olan Venom, 30×113 mm mühimmat kullanmakta. Ayrıca, zırh delici mermilerden patlayıcı mühimmatlara kadar farklı tip mühimmatlar kullanabilmekte.
Fuarda doğrudan savunma sanayi ürünü olmayan ama yine yoğun ilgi gören ürünler de fuardaki yerini aldı. Bunlardan biri Koç Savunma üretimi “Akıllı Temizlik” robotu Smartium Clean‘di. Su yüzeyindeki mevcut atıkları toplamanın yanında deniz temizliği esnasında da görsel destek sağlayabiliyor.

Çok sayıda firma ve ziyaretçinin ilgi gösterdiği Saha Expo 2022’de Mavivatan.net olarak basın sponsoru olarak yerimizi aldık. Standımıza ilgi gösteren ziyaretçilerimizle “Mavi Vatan” kavramını ve MaviVatan.net’in sahip olduğu yeni nesil platform anlayışı başta olmak üzere çeşitli konuları konuştuk. Fuarda sergilenen birçok ürün hakkında sitemizdeki ürün yazılarını inceleyebilirsiniz.
