Rus Donanmasına Ait Su-33 (Flanker-D) Savaş Uçağı:
Soğuk savaş yıllarında gelişen ve büyüyen NATO hava gücüne karşılık verebilmek ve modası geçmekte olan Sovyet hava gücünü yenilemek amacıyla Sukhoi firması tarafından geliştirilen ve Su-27 ile başlayan ailenin bir üyesidir. Diğer kardeşleri gibi Su-27 üzerinden geliştirilen Su-33 NATO raporlarında Flanker-D koduyla isimlendirilmektedir. Rus Donanması için geliştirilen Su-33 uçak gemisi konuşlu olarak görev yapıyor.
Su-33 devasa boyutlara sahip, çok büyük bir savaş uçağıdır. Bu sebeple Rus uçak gemisi Admiral Kuznetsov benzer boyuttaki Batılı uçak gemilerine göre daha az sayıda savaş uçağı taşıyabilir.
Geliştirme çalışmaları 1984’te başlayan Su-33, ilk uçuşunu 1987 yılında yaptıktan sonra 1998 yılında operasyonel olmuştur. 2 filo olarak 24 adet üretilen uçak 2012 yılında Rusya Federasyonunun tek uçak gemisi olan Admiral Kuznetsov uçak gemisinde göreve başladı.
Su-27K olarak da bilinen varyant dışarıdan bakıldığında Su-27 ailesinden çizgiler taşımakla birlikte donanma uçağı olması nedeniyle güçlendirilmiş gövde yapısı ve iniş takımları, durdurucu kanca, katlanabilir kanatlar, düşük hızlarda tutunmayı ve manevra kabiliyetini artıran kanardlar(ön kanatçılar) gibi bazı değişiklikler barındırmakta.
Su-33 çift motorlu, tek pilot tarafından kumanda edilen, ön kenarları keskinleşmiş ve yükseğe monte edilmiş kanatlar, kanatların hemen önünde gövdeye yapışık pozisyonda çift taraflı yerleştirilmiş kanardlar, sivri bir koni formunda gövdenin ön kısmına yerleştirilmiş ve yükseltilmiş oturma pozisyonunun yanı sıra ince çerçeveli kanopisi sayesinde geniş görüş alanı sunan bir kokpite sahiptir.
Uçağa güç veren iki adet Saturn AL-31 motorunu besleyen hava alıkları ise kokpit hizasının gerisinden başlayarak gövde altını tamamlayıp motor ünitesine ulaşmaktadır.
Su-33’e ve atası Su-27’ye güç veren Saturn AL-31 serisi art yanıcılı turbofan motorlar 16.700 libre kuru itme gücüne sahipken bu değer art yanıcı aktifken yani full afterburner modunda 28.200 libreye kadar çıkabilmektedir.Bu motorlarla birlikte mach2.2 hızına ulaşabilme kabiliyetine sahip olan Su-33 en fazla 3.000 km menzile ve en fazla 33.000 kg kalkış ağırlığı değerlerine ulaşabilmekte.
1 adet 30 mm Gryazev-Shipunov Gsh-30-1 dahili topa sahip olan Su-33 gövde içerisinde 150 mermi depolayabiliyor. Su-33 12 adet harici istasyonda Rus mühimmatlarını kapsayan geniş bir mühimmat yelpazesine sahip olasının yanında herhangi bir harici yakıt tankı taşıyamıyor.12 adet harici istasyonda Rus imalatı R-27 ve R-73 serisi hava-hava mühimmatları, Kh-31 ve Kh-41 gibi gemisavar füzeleri, Kh-25 ve Kh-31 anti-radyasyon füzeleri ve bunların yanında çeşitli güdümlü, güdümsüz bombalar kullanabilmektedir.
Su-33 tüm Su serisi savaş uçakları gibi devasa boyutları ile oldukça iyi bir hacimde iç yakıt depolarına sahip. Su-33 harici yakıt tankına sahip olmasa da Batılı savaş uçaklarının harici yakıt tankı ile ulaşabildiği harekat yarıçaplarına sahip.
Birkaç kez Çin ve Hindistan’a satışı gündeme gelmiş olsa da herhangi bir yabancı ülkeye satışı gerçekleştirilmeyip sadece Rus Hava Kuvvetlerine hizmet etmektedir. Suriye’deki terör operasyonları kapsamında Akdeniz’e gönderilen Admiral Kuznetsov görev dönüşü Murmansk’taki geliştirme ve modernizasyon çalışmalarına başlamıştı.
Ancak kuru havuza çekilen geminin vinç devrilmesi sebebiyle güvertesinin ciddi zarar gördüğü rapor edildikten sonra ise kaynak işlemi sırasında yangın çıkması sonucu güvertede hasar oluştuğu kaydedilişti. Son olarak akıbeti tartışmalı hale gelen Rus donanmasının yegane uçak gemisi Admiral Kuznetsov’un onarım ve modernizasyon işlemlerinin 2021 yılında tamamlanması planlanırken kimi çevreler tadilatların yapılıp geminin faal hale getirilmesini desteklerken kimi çevreler ise emekli edilmesi ve ihtiyaç teşkil ettiği taktirde yeni ve modern bir uçak gemisi inşa edilmesi taraftarı.
Admiral Kuznetsov onarımda iken geminin savaş uçakları kara konuşlu olarak pilotların yeteneklerini kaybetmemesi için uçuşlara devam ediyor.
Teknik Özellikler:
Mürettebat:1 kişi
Uzunluk:22m
Kanat Açıklığı:14.7m
Yükseklik:5.93m
Maksimum Kalkış Ağırlığı: 33.000kg
Motor: 2 adet Saturn AL-31F3
Maksimum Hız: 2.300km/h (mach2.2)
Operasyon Menzili:3.000 km
Servis İrtifası:17.000m
© 2022 Mavi Vatan - Yeni Nesil Medya