Türkiye’nin savunma ve denizcilik alanındaki milli mühendislik devi STM, Portekiz Deniz Kuvvetleri’nin Lojistik Destek Gemisi ihalesini kazanarak önemli bir başarıya imza attı. Dünyanın önde gelen askeri denizcilik firmalarını geride bırakan STM, projeyi ana yüklenici olarak üstlendi.
İki adet Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisi Türkiye’de STM ana yükleniciliğinde inşa edilecek. Bu anlaşma ile Türkiye, ilk kez bir Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracatı gerçekleştirmiş olacak.
STM’nin, Türk Donanması için inşa ettiği TCG Ütgm. Arif Ekmekçi ve TCG Yzb. Güngör Durmuş ile Pakistan Donanması için tasarladığı PNS MOAWIN gibi referans gemi projeleri, Portekiz Deniz Kuvvetleri ihalesinde STM’nin tercih edilmesinde önemli bir rol oynadı.
Sözleşme Töreni Lizbon’da Gerçekleşti
Projenin sözleşme imza töreni, 17 Aralık 2024 tarihinde Portekiz’in başkenti Lizbon’da düzenlendi. Törene, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Portekiz Deniz Kuvvetleri Komutanı Adm. Henrique Gouveia e Melo, Portekiz Savunma Sanayii Ajansı (IdD) Carlos Félix, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Kaya, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Türkiye’nin Lizbon Büyükelçisi Haldun Koç, Portekiz Savunma Bakanlığı, Portekiz Deniz Kuvvetleri, Savunma Sanayii Başkanlığı ve STM temsilcileri katıldı.
Portekiz Donanması Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisi Projesi
STM tarafından tasarlanan Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemileri, sahip olduğu modüler ve yenilikçi tasarım sayesinde çok yönlü görevleri yerine getirebilecek: Denizde İkmal, Amfibi Harekât, Lojistik Destek ve Kargo Transferi, Zırhlı Araç Taşıma Kapasitesi, Arama ve Kurtarma Görevleri… Benzer boyuttaki gemilere kıyasla yüksek sürat ve yüksek taşıma kapasitesi sunan bu platformlar, NATO ve uluslararası operasyonlarda aktif rol alacak. Gemiler, modüler, özgün ve çok yönlü tasarımları sayesinde, kriz zamanlarında; insani yardım, arama kurtarma, hastane gibi görevleri de yerine getirecek. Entegre haberleşme sistemi ile donatılmış bu gemiler komuta ve kontrol kabiliyetlerine de sahip olacaklar.
Türkiye’nin Gemi İnşa Ekosistemi Güçleniyor
Gemiler, 2025 yılı ilk çeyreğinde Türkiye’de inşa edilmeye başlanacak. Bu projede, 30’a yakın yerli firma katkı sağlayarak Türkiye’nin askeri gemi inşa ekosistemini güçlendirecek.
Teslimat Planı:
- İlk gemi: 36 ay içinde
- İkinci gemi: 44 ay içinde
Teknik Özellikler
Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisi (AOR+), barış ve harp zamanlarında suüstü platformlara katı ve sıvı yük desteği sağlayacak.
Ana Boyutlar:
- Tam Boy: 137 metre
- Deplasman: 11.000 ton
- Azami Sürat: 18+ knot
- Seyir Siası: 14 knot sürat ile 14.000 deniz mili
- Denizde Kalma Süresi: 90 gün
Kargo Kapasitesi:
- F-76 (Yakıt): 4000 m³
- F-44 (Havacılık Yakıtı): 350 m³
- Temiz Su: 650 m³
- Hafif Taktik Zırhlı Araç Kapasitesi: 20 adet
Silah ve Sensör Sistemleri:
- Yakın Hava Savunma Sistemleri
- 12.7 mm Uzaktan Kumandalı Silah Sistemleri
- Chaff/Dekoy Sistemleri
- Helikopter ve İnsansız Hava Araçları (İHA) için platform ve hangar
Editör Notu; Bu anlaşma, ülkemizin ilk kez bir AB ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracatı yapması açısından büyük bir dönüm noktası. Ayrıca tarihi denizcilik keşifleriyle tanınan Portekiz’e gerçekleştirilecek bu ihracat, ayrı bir gurur kaynağı. Proje ile Portekiz’in NATO’daki etkinliğini artırırken, Türkiye-Portekiz ilişkilerine güçlü bir katkı sağlayacak. Ayrıca Türkiye, bu proje ile Portekiz ve yakın çevredeki ülkeler için savunma ihracatı potansiyelini genişletiyor. Atılan imzalar ile Avrupa pazarının kapıları açılıyor desek yanlış olmaz