ASELSAN 12.7-25-30 mm deniz top sistemlerinin ardından deniz silah sistemleri ailesini Gökdeniz CIWS ile taçlandırdı. Sistem ilk olarak Korkut-D, sonra da Gökdeniz olarak adlandırılmıştır.

Gökdeniz, kara konuşlu yakın hava savunma sistemi KORKUT üzerinden geliştirilmiştir. Gökdeniz, KORKUT ile aynı şekilde 2 adet 35 mm topa sahiptir. 2 namlulu sistem dakikada 1100 atış yapabilmektedir. Sistem 4 km menzile sahiptir.

Sistem en önemli özelliği ATOM mühimmatıdır. ATOM, ASELSAN’ın ana yüklenicilğinde MKE ve TÜBİTAK-SAGE’nin katkılarıyla geliştirilmiştir. ATOM mühimmatı namludan çıkarken hedefe yaklaşınca infilak etmesi için programlanmaktadır. Mühimmat hedefe yaklaşınca patlıyor ve içindeki çok sayıda küçük metal parça hedefin geliş yönüne duvar oluşturmaktadır. Bu şekilde az sayıda mühimmatla geniş bir alanda gelen hedefe karşı set oluşturulmaktadır. Şubat 2021’de ASELSAN, 100 bininci 35 mm ATOM mühimmatını ürettiğini duyurmuştur.



Gökdeniz ve Korkut sistemlerinin kullandığı 35 mm top MKE A.Ş tarafından yerli olarak üretilmektedir. Gökdeniz platformunda silah sisteminden arama ve atış kontrol radar üniteleri de bulunmaktadır.

Gökdeniz CIWS’ın ilk müşterisi Türkmenistan Donanması olmuştur. Dearsan Tersanesinin Türkmenistan’da inşa ettiği korvet için yakın hava savunma sistemi olarak Gökdeniz CIWS seçilmiştir. Bir silah sisteminin üretici ülke ordusunun envanterine girmeden ihraç edilmesi oldukça önemlidir. Üretici ülkeye ve şirkete duyulan güvenin, kalitenin göstergesidir.

Gökdeniz CIWS’in 4 adet Barbaros sınıfı fırkateynin modernizasyonunda, İstif sınıfı fırkateynlerde, (A-1590) TCG DERYA DIMDEG denizde ikmal ve destek gemisinde ve Pakistan’a ihraç edilecek 4 adet MİLGEM korvetinde kullanılması beklenmektedir.

Gökdeniz Türk Savunma Sanayiinin ürettiği ilk CIWS yakın hava savunma sistemidir. Türk Donanması tarafından hayati önem taşımaktadır. Sistemin ihracat potansiyeli oldukça yüksektir. Namlulu hava savunma sistemleri donanmaların savaş gemilerini savunmada en güvendikleri sistemlerdir. Füzeli sistemlere göre mühimmatlarının çok daha ucuz olması ve hedefe daha fazla atış yapabilmesi sebebiyle CIWS sistemleri yaygın olarak tercih edilmektedir.

ASELSAN Gökdeniz CIWS Teknik Özellikleri:
- Anti-gemi füzeleri, uçaklar, helikopterler, insansız hava araçları, su üstü araçları gibi hedeflere karşı etkili
Otomatik şeritsiz mühimmat yükleme sistemi
ATOM ve HEI klasik tahrip mühimmatını aynı anda atabilme, mühimmat seçebilme - Stabilize silah kulesi ile deniz durumu 0-5 aralığında çalışabilme
- Atış Kontrol Radarı ve Elektro-Optik Algılayıcılar ile hassas hedef takibi
- 3 boyutlu arama radarı
- Otonom ya da savaş yönetim sistemine entegre şekilde çalışabilme
- 2 adet 35 mm KDC-02 top ile dakikada 1100 atım
Gökdeniz 2018 yılında Türk Deniz Kuvvetlerine ait TCG Sokullu Mehmet Paşa Eğitim Gemisi üzerinde test edildi. 180 metre/saniye yüksek hızla seyreden füze saldırısını sümile eden hedef İHA ile test gerçekleştirildi. Hedef Sea Skimming yani deniz yüzeyine çok yakın uçuş gerçekleştirdi. Gökdeniz tam otonom modda başarıla hedefi tespit ve takip ederek, uzun menzilde imha etti.
Bu yazıyla ilgili okunmasını tavsiye ettiğimiz yazılarımız: