2000’lerin başında Türkiye Cumhuriyeti’nin açık denizlerdeki hak ve menfaatlerinin arttırılması ve korunması amacıyla havuzlu çıkarma gemisini ‘havuzlu çıkarma gemisi’ projesini başlatan Türkiye, TCG ANADOLU Çok Maksatlı Amfibi Gemisi’ni %70 yerlilikle üreterek 10 Nisan 2023 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri envanterine kattı.
TCG ANADOLU’nun akabinde yeni ve daha büyük bir geminin üretileceğinin sinyali verildi. 3 Ocak 2024 tarihinde yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında ‘uçak gemisinin tasarım aşamasının’ başlatılması yönünde karar alındı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi Müdürlüğü’nde 110 personel ile Yerli Uçak Gemisi Çalışma Grubu oluşturuldu.
Henüz tasarım aşamasında olan projede yerli uçak gemisinin tek adalı, atlama rampalı, 2 asansör ve 2’si jet blastlı 3 adet atlama noktası ve STOBAR (kısa iniş ve bariyer durdurmalı iniş) uçak kalkışı olması öngörülüyor. Yerli uçak gemisinin hava kanadı için DPO, Baykar ve TUSAŞ ile ortak çalışmaktadır. Yerli uçak gemisinde ROKETSAN & ASELSAN tarafından geliştirilen MİLDAS (Milli Dikey Atım Lançer Sistemi) bulunacaktır. Yerli uçak gemisinde TUSAŞ KAAN, Hürjet, KAAN-III ve Bayraktar TB3 ve Kızılelma’nın bulunması bekleniyor. Açıklanan özellikler itibariyle yerli uçak gemisi, boyut olarak İngiliz Queen Elizabeth sınıfı uçak gemileri ile benzerlik göstermektedir. Bu sebeple 35 ila 40 adet hava aracının görev yapması muhtemeldir. (İlerleyen zamanlarda tasarımda değişiklikler görülebilir.)
Yerli Uçak Gemisinin Özellikleri:
- Uzunluk: 285 metre
- Genişlik: 72 metre
- Draft: 10.1 metre
- Deplasman: 60.000 ton
- Hız: 25 knot
- Ana Tahrik: COGAG, 4 adet gaz türbin makina
Aralarında organik bir bağ bulunmasa da “Yerli Uçak Gemisi Projesinin” yayınlanan tasarımları Hindistan’ın İlk Yerli Uçak Gemisi INS Vikrant (IAC-1) ile benzerlik göstermektedir.