TCG ANADOLU Çok Maksatlı Amfibi Gemisi Projesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçları doğrultusunda 2015 yılında Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından başlatıldı. İspanyol Juan Carlos I tasarımına dayanan TCG ANADOLU, Navantina firmasının desteğiyle Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nde inşa edilerek 10 Nisan 2023’te Türk Deniz Kuvvetlerinin envanterine girdi. TCG ANADOLU içinde barındırdığı savaş araçlarıyla başta amfibi operasyonlar olmak üzere barışın temini, lojistik ve insani yardım operasyonları da dahil olmak üzere pek çok senaryoda aktif görev alabilme kapasitesine sahiptir.
Kara Araçları:
TCG ANADOLU’da bulunan ağır yük garajı 13 adet (Altay) tank, 27 adet ZAHA, 6 adet (M113 ve türevi) ZPT, 33 adet (Vuran, Cobra–II, kamyon) çeşitli araç ve 15 adet römork kapasitelidir.
TCG ANADOLU’nun üretimine başlanmasıyla birlikte deniz piyadelerinin ANADOLU’dan kıyıya ağır düşman ateşi altında herhangi bir ek vasıta kullanmadan ulaşmalarını sağlamak amacıyla 2017 yılında Zırhlı Amfibi Hücum Aracı Projesi başlatıldı. FNSS tarafından üretilen 27 adet ZAHA, TCG ANADOLU’nun başlıca kara aracı gücünü oluşturmaktadır.
Deniz Araçları:
TCG ANADOLU’da tank ve zırhlı araçların kıyıya ulaştırılması için 4 adet (Ç-301/302/303/304) LCM (mekanize çıkarma aracı) ve kamyon, zırhlı araç ve personelin kıyıya ulaştırılması için 2 adet (L-400-1/2) LCVP bulunmaktadır. LCM’lerin herbiri 1 adet tank ya da 2 adet zırhlı araç kapasitelidir. ANADOLU için planlanan hava yastıklı çıkarma aracı için herhangi girişim yapılmamıştır.
Çıkarma gemilerinin haricinde yakın gelecekte TCG ANADOLU’da çok sayıda kamikaze insansız deniz araçlar (İDA) da dahil olmak üzere insansız deniz aracının görev yapması beklenmektedir.
Hava Araçları:
TCG ANADOLU’nun hava gücü kapasitesinde uçuş güvertesinde toplam 10 adet (SH-70B, AH-1W) helikopter veya 11 adet (TB-3, Anka-III) SİHA; hangarında ise 19 helikopter veya 30 SİHA taşıma kapasitesine sahiptir. (Hava aracı kapasitesi net değildir.) Yakın gelecekte TCG ANADOLU’nun döner kanat hava araçları arasında mevcut olarak envanterde olan SH-70B SeaHawk, AH-1W Super Cobra helikopterlerinin yanı sıra orta/ağır sınıf genel maksat helikopterleri ile elektronik harp helikopterleri olacaktır.
TCG ANADOLU için Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar TB3 S/İHA, karadaki testlerinin ardından TCG ANADOLU’da testlere tabii tutulacak. TUSAŞ tarafından geliştirilen Anka-III S/İHA’nın TCG ANADOLU’da görev alması bekleniyor.
İnsansız hava araçları dışında Baykar tarafından geliştirilen Kızılelma ve TUSAŞ tarafından geliştirilen Hürjet’in de ilerleyen yıllarda TCG ANADOLU’da görev yapar hale getirilmesi bekleniyor.