ABD’li General Atomics firmasının MQ-9 Reaper SİHA üzerinden geliştirdiği Sea Guardian uzun havada kalışlı, orta irtifa İHA sistemi. Dünyada tam anlamıyla deniz karakol amacıyla özel üretilen ilk İHA sistemidir. İHA Sea Guardian/Sky Guardian olarak adlandırılıyor.
Sea Guardian su üstü harbi, denizaltı savunma harbi, insani yardım, afet koordinasyon, kaçakçılık gözlem, arama kurtarma amaçlı olarak kullanılabiliyor. İHA zorlu hava şartlarında uçuş için özel tasarlandı, buzlanmaya, kuş ve yıldırım çarpmalarına dayanıklı şekilde geliştirildi.
İHA modüler şekilde tasarlandı, görev tanımına ve kullanım amacına göre farklı ekipmanlar ile donatılabiliyor. Sea Guardian dünyada Sonobuoy entegre edilen ilk İHA sistemi.
Sea Guardian 2107 yılında uydu kontrolü ile ABD Kuzey Dakota’dan kalkış yaparak 24 saatte İngiltere
Gloucestershire’a ulaştı. Ayrıca İHA Nisan 2017’de 48 saat havada kalarak en uzun uçuşlarından birini yaptı.
İHA sistemlerinin deniz karakol amaçlı kullanımda insanlı deniz karakol uçaklarına göre birçok avantaja sahip. Üretici General Atomics’in verdiği verilere göre Sea Guardian insansız deniz karakol uçaklarının (büyük ihtimalle P-8 Poseidon baz alınmış olmalı) %4’ü kadar yakıt harcıyor, insanlı uçak 10 saat kadar havada kalabilirken Sea Guardian 40 saate kadar havada kalabiliyor, Sea Guardian’ın saatlik işletme maliyeti yaklaşık 5000 dolar iken insanlı uçağın yaklaşık saatlik işletme maliyeti 35.000 dolar.
İHA ABD Donanması tarafından aktif olarak kullanılıyor.
Avustralya 12 adet, Tayvan 4 adet, Birleşik Arap Emirlikleri 18 adet, Belçika 4 adet MQ-9B siparişi verdi. Hindistan 30 kadar Sea Guardian tedarik etmeyi planlıyordu ancak yüksek maliyet sebebiyle sonuç alınamadı. Hindistan’ın 4 adet Sea Guardian alması bekleniyor. İngiltere de İHA’yı test ediyor.
Sea Guardian’ın adet maliyeti 100-150 milyon dolar. F-35 savaş uçağından daha pahalı. Türk SİHA’ları Aksungur ve Akıncı çok daha uygun maliyetleri ve yetenekleri ile Sea Guardian’ın çok önemli rakipleri olacak. TUSAŞ Aksungur’un deniz karakol versiyonunu geliştiriyor. AESA radarı ile donatılacak Akıncı’nın da deniz karakol görevi icra etmesi bekleniyor.
Sea Guardian Özellikler:
24 metre kanat açıklığı
11.7 metre boy
5670 kg maksimum kalkış ağırlığı
1650 beygir güç üreten 1 adet Honeywell TPE331-10 turboprop motor
2721 kg yakıt taşıma kapasitesi
2177 kg maksimum faydalı yük taşıma kapasitesi
1814 kg dışta kanat altında, 363 kg gövde içinde yük taşıma kapasitesi
8 adet kanat altlarında 1 adet gövde içinde yükleme noktası
45 kVA elektrik üretimi
40.000 feet maksimum uçuş irtifası
40 saat maksimum havada kalış süresi
210 knots maksimum uçuş hızı
Raytheon üretimi MTS-B EO/IR kamera
GA-ASI Lynx Multi-mode Radar
VHF/UHF haberleşme sistemi
Buz çözme, hava alığı ısıtma sistemleri
40.000 saat uçuş ömrü
Otomatik kalkış-iniş
Çok modlu yüzey tarama radarı
Silah ve Sonobuoy taşıma yeteneği
Yazı ile ilgili okunmasını önerdiğimiz yazılarımız:
Denizaltı Savunma Harbinin Önemli Unsurlarından SONOBUOY’lar